Alerta arreu del nostre territori per l’onada de calor on les màximes pugen 10º en només dos dies

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 10 d'agost de 2012 .
Etiquetes: ,

Els Ports torna a estar immersa en una onada de calor, a l’igual que la resta de la Península Ibèrica. De nou, la sensació de xafogor és molt alta i el divendres, a pesar de les lleus precipitacions de la vesprada, el temps va ser molt calorós. La dada més significativa és que la màxima ha pujat 10º en dos dies. A Morella, el divendres seria de 34,5º i també destacaria la mínima que ha aplegat la darrera matinada als 24º, superant en 4º la mínima per ser nit tropical. A Castellfort passa el mateix amb una màxima que el divendres marcava segons l’observatori de l’AEMET 32,9º. La mínima deixava una dada quasi increïble que segons l’observatori va ser de 26,1º que s’hauria registrat a les 2:30 hores de la matinada. Des de l’agència estatal de meteorologia està decretada l’alerta especial d’onada de calor fins al diumenge, així com l’alerta màxima per incendis. El fenomen aplega per una massa d’aire molt càlid d’origen
africà produirà durant els pròxims dies un ascens progressiu i generalitzat de les
temperatures que continuarà fins aquest divendres. A partir del dissabte les temperatures
començaran a descendir pel nord-oest peninsular. Aquest divendres, la xafogor és extrema per lo que hi ha que tenir cura a l’hora d’exposar-se a la calor.

Des de la Generalitat Valenciana s’ha tornat a donar intensitat a la campanya Consells per enfrontar-se a una onada de calor que aquests dies són molt necessaris. Es tracta d’uns mètodes de prevenció amb l’eslogan “este estiu, sol i salut’. Els punts principals que es recomanen són beure molta aigua i líquids sense alcohol ni cafeina; menjar en abundància fruita i verdura; dur roba lleuger i de colors clars; no oblidar-se de la protecció solar; evitar les activitats en hores de temperatures altes, així com vigilar que els xiquets i els més majors prenguen líquids sobretot si estan sols o malalts.

El problema més important que es pot donar és un cop de calor que apareix amb els següents símptomes: temperatura elevada, pell roja, calenta i seca, pols fort i accelerat, mal de cap palpitant, mareig, náusea i confusió i, a més, pot arribar a una pèrdua de consciència. El tractament per combatir-ho és tractar d’aconseguir ajuda mèdica, baixar la temperatura portant a la persona afectada a un lloc fresc i aplicant-li aigua amb draps o una dutxa i, si està inconscient i vomita, inclinar-li el cap i mantenir lliures les vies d’aire.

Altre efecte que es pot produir en les persones és l’esgotament per calor. Aquest es detecta amb pell fresca i humida, pols ràpid i dèbil i respiració accelerada i poc profunda. En este cas, sense tractament pot produir-se un atac cardíac especialment si la persona afectada està malalta del cor. Davant esta situació, es recomana el mateix que en el cas anterior, així com prendre líquids que no tinguen alcohol. Altres problemes freqüents són les rampes, que es tracten amb descans i prenent sucs diluïts o begudes per esportistes i les cremades solars que s’han de refrescar i consultar amb un metge. Al respecte de les cremades, durant estos dies cal tenir cura i protegir-se davant el sol perquè l’índex ultravioleta serà extremadament alt el dijous i el divendres.

Tota una sèrie d’indicacions que són de caràcter general, podent donar recomanacions específiques el metge de cadascú.

Més informació: |