Últim assaig dels torneros abans del dia 12

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 10 d'agost de 2012 .
Etiquetes:

Tot este grup de joves són els Torneros del 53 Sexenni. Porten assajant molts mesos i ara ja ultimen tots els preparatius per a lluir davant de milers de mirades. Al començament dels assajos, el marc era el Pabelló de Festes de Morella. Després i amb l’arribada de la bon hora, els torneros es desplacen fins els arcs de Santa Llúcia.

Ací, practiquen amb el salt, la part més complicada de la dansa, i amb el moviment de les varetes, que volten per diferents parts del cos. Tot això, a ritme de dolçaina i tabal i baix la supervisió dels habituals assajadors: Miguel Ángel i Pepe Prats, acompanyats pel tabaler Jesús Royo. Ells, amb molta paciència, ensenyen als joves Torneros a controlar cada detall que caracteritza un dels balls més esperats de les sexennals.

Disposats en fila índia, un dels trets més especials d’esta dansa, els Torneros tracen un llarg camí, amb l’àngel a l’inici marcant el pas.

Moltes són les hores que s’han de dedicar a practicar este ball, però se fa amb il·lusió. Els joves Torneros saben que han tingut molta sort de poder formar part de la dansa de la ciutat.

Per norma general, tan sols poden ser Torneros els nascuts en any de Sexenni. Però tal i com ja va passar fa sis anys, els quintos no en són prou i s’ha de recórrer a xics d’altres edats.

Ells esperen amb molta emoció el novenari en honor a la Verge de Vallivana. Però saben que abans que arribe eixe dia, tenen dos eixides més: la de diumenge des de l’Era de pere Basilio i la del dia de la Marededéu.

Les emocions que desperta la Dansa de la Ciutat són difícils de descriure. Tal volta siga el ball que més caracteritza unes festes sexennals. Els Torneros ja estan preparats per tal de ballar pels carrers de Morella i també per tal d’emocionar veïns i visitants.

Més informació: