Morella fa un recorregut per la història del seu art, amb la inauguració de l’exposició del Sexenni

comarquesnord.cat . Morella . dissabte, 11 d'agost .
Etiquetes: , , , ,

Visitar l’Ajuntament de Morella, des d’aquest dissabte, és fer un recorregut per la història de l’art de la localitat. La mostra “Artistes Visuals Morellans” ha reunit prop de cent obres de quinze autors diferents, que van plasmar els seus treballs des de l’Edat Mitjana, fins a l’actualitat. Escultures, retaules, pintura de distints estils, fotografia, fotomuntatges o aplicacions web, formen un conjunt diversificat de tècniques que ajuden a entendre el pas del temps i de la història del municipi. L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, la regidora de cultura, Maria Rallo, l’edil d’Onda, Mª Isabel Raigada, les comissàries de l’exposició, Paqui Fuster, Pilar Dolz i Francisca Adell, o els artistes Joan Valle, Miguel Àngel Troncho, Jorgue Querol i Miguel Gisbert, han sigut els encarregats d’inaugurar la mostra.

Maria Rallo, afirma que “el Sexenni mereix una gran exposició morellana i que este gran treball i esforç de tanta gent, quede per a la posteritat amb l’edició d’un catàleg”. Este llibre que presenta les obres i els autors de l’exposició, es pot adquirir a les mateixes Sales Gòtiques, per sis euros. La regidora afig que “l’exposició té obres d’un enorme valor i és molt important per a la ciutat que el talent dels artistes de Morella estiga cada vegada més cotitzat”. Per a entendre el valor d’algunes de les obres, es pot afirmar que els quadros d’Anselm Boix són dels que més valor econòmic tenen dels artistes nascuts a la Comunitat Valenciana. O, per exemple, les fotografies dels germans Cruella i José Pascual, corresponen als inicis d’este art, entre finals del segle XIX i principis del XX.

A més, les organitzadores de l’exposició també han pretés que es veja una continuïtat en el temps i en l’art de cada autor, de manera que han ubicat als fotògrafs mencionats, junt amb Julio Carbó, que és un dels grans artistes morellans de l’actualitat. El mateix ocorre amb la pintura, ja que s’han ubicat per influències dels uns i els altres o per continuïtat en el temps. La mostra pretén divulgar la importància dels artistes de Morella i és una continuïtat de dues exposicions d’art que es van realitzar en la localitat, en els anys 1928 i 1945.

La regidora també ha agraït el treball de les comissàries de l’exposició, que han sigut les encarregades de tramitar els permisos pertinents, coordinar la recepció de les obres o, inclús, de restaurar i millorar la conservació d’algunes d’elles. L’art de Morella està en constant revaloració i alguns quadros de l’exposició s’han enviat des de París, d’Alcoi o distints punts de la província de Castelló, com a Onda. Entre els noms dels artistes, trobem a Anselm Boix, Joaquim Oliet , Juan Franciso Cruella, Ramón Ferreres, Miquel Gisbert, Juan Amela, José Pascual, Julio Carbó, Manuel Rallo, Paqui Fuster, Pilar Dolz, Joan Valle, Miguel Ángel Troncho i Jorge Querol. A més, per a la mostra, també s’han restaurat algunes obres, gràcies a Francisca Adell. L’exposició podrà visitar-se a l’Ajuntament de Morella fins al dia 15 de setembre, és a dir, durant tot el Sexenni.

Més informació: | | | |