Els Torneros demostren davant de tota Morella en la ‘entrà’ des de Pere Basilio que ja estan llestos per al Sexenni

comarquesnord.cat . Morella . diumenge, 12 d'agost de 2012 .

Morella ha viscut este diumenge l’acte que simbòlicament anuncia que el Sexenni és a punt de començar. En una vesprada calorosa, la dansa de la ciutat, els Torneros, han fet la seua entrada des de l’Era de Pere Basilio pel portal de Sant Mateu. Un acte multitudinari que va comptar amb la participació de centenars de veïns i en el qual es van viure sentiments difícils de descriure per l’emoció d’un moment que solament es realitza cada sis anys.

És la posada en llarg d’aquesta dansa que és la més emblemàtica de les festes sexennals que, com és tradició, es duu a terme el diumenge abans del cap de setmana de l’Entrada de la Verge de Vallivana. Aquest grup participarà tots els dies del Novenari i és sens dubte el que té major espectacularitat. Els Torneros no pertanyen a cap gremi, sent la dansa de la ciutat, per la qual cosa el responsable de la mateixa és l’ajuntament.

Els nascuts en 1994, els quintos d’enguany, són els encarregats d’elaborar els complicats salts i moviments que realitza la dansa, ajudats d’altres joves nascuts en 1993 i 1995, al no ser el nombre de quintos suficients per a completar-la.

En l’acte del diumenge, els 19 joves que composen la dansa per a aquest Sexenni van demostrar que han après la lliçó. Els Torneros caminen alçats al ritme del tambor i quan comença a sonar la gaita realitzen espectaculars salts d’un metre i mitjà a l’aire, girant 180 graus, en el qual creuen les cames, per a rematar el moviment caient amb un peu i fer una espècie de malabars amb vares de fusta.

En l’entrada d’aquest diumenge van participar tots, mentre que en el Sexenni estarà formada per nou dansants que es col·locaran en fila índia i amb una separació de cinc metres un de l’altres. Encapçala la marxa un jove que fa d’àngel amb una espasa en la mà. Els veïns van aplaudir i aclamar entusiasmats els passos i salts d’aquests joves que representen a la ciutat aquest Sexenni mostrant-se en públic per primera vegada. 
En ser una espècie d’assaig en públic, per norma general vesteixen simplement amb una camisa blanca i pantalons llargs negres, així com les sabatilles que lluiran durant les sexennals. Caldrà esperar a l’entrada de la Mare de Déu de Vallivana per a veure les seues característiques indumentàries de reminiscències florentines.

. La següent prova, el dia 15 a les nou del matí

Durant el dia, altres grups que han sigut Torneros en altres edicions aprofiten per a realitzar dinars de germanor i presencien junts l’entrada dels joves als quals els toca aquest Sexenni. Tampoc va faltar a la cita l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, que va felicitar als Torneros, així com altres representants de la ciutat.

 

D’altra banda, aquest dimecres, Dia de la Mare de Déu d’Agost, també realitzaran una nova entrada en públic, però en aquesta ocasió des de San Miguel fins a la Plaça Colón a les 9 hores.

Aquella jornada també eixiran al carrer la dansa d’Els Teixidors i la d’Arts i Oficis, així com la de Les Gitanetes. Morella viu de ple el Sexenni i el dijous arribarà l’entrada de les Colònies que significa el tir d’eixida de dies molt intensos en la localitat que solament es viuen de sis en sis anys.