Xiva viu el dia gros de les seves festes

comarquesnord.cat . Xiva . diumenge, 12 d'agost de 2012 .
Etiquetes: , ,

Xiva celebra les seves festes patronals en honor de la Verge del Rose i el Salvador, titular de la parròquia. El poble està desconegut. Els carrers plenets de gent, i totes les cases obertes. Quin goig, que aquesta població, que a penes aguanten 3 dotzenes de persones al llarg de l’any, recobre, encara que sigue al llarg d’uns dies, tota aquella vida d’anys ençà.

Diumenge, la festa estava especialment dedicada a la patrona. La Marededéu del Rose, és la flor més bonica d’eixa terra fèrtil, i a ella s’adrecen les mirades dels devots en la cerimònia religiosa, a la que precedirà la processó.

Mossèn José Angel Pitarch, titular de la parròquia de Morella, va ser l’encarregat d’oficiar la missa. En els primers bancs l’alcalde i els regidors de l’Ajuntament de Morella, amb els delegats d’aquesta bonica pedania.

La llum ara arriba a aquest temple des de tots els punts. Vidrieres actuals es mesclen en el retaule de vidre de l’altar, per acompanyar les pintures del sostre, donant-li encara més llum i color. Aquestes vidrieres s’acaben d’estrenar. Les ha fet un veí de Xiva, Pompilio Sebastià, que encara que no es dedica a aquesta vessant de l’art, ha volgut contribuir per a que aquells vitralls, fins ara tèrbols, tornaren a agafar la vida que sens dubte algun dia van tenir.

No és nou que els veïns dediquen el seu temps i treball per a tenir més bonica l’església. En el segle XIX, quant va caler restaurar el temple, tots els veïns van col·laborar no sols en diners, també en feina dedicant ni més ni menys que 6.621 jornals i 2.616 amb cavalleries, que es van estalviar de pagar-li a l’obrer, al que al final li van abonar 1.960 jornals. Açò sense comptar la gran torre del campanar que es va fer un poc després.

En acabar la missa, la processó recorria els principals carrers del poble. Carrers bonics, de cases arreglades, plenetes de flors. Els gaiteros, dos dels quals, en aquestos moments també són de Xiva, obrien la processó, fent ballar els gegants.

Enrere, les creus i els estendards, i fileres de gent escoltant la peanya de la Marededéu guarnida de Roses.

Escolant-la, les autoritats civils i eclesiàstiques, i tancant com mana la costum, les dones.

En tornar a l’església del Salvador, la Salve a la seva patrona s’entonava amb tot el sentiment.

A continuació tot el poble compartiria un refresquet a la vora de la Fonda i Taverna de Xiva, que afortunadament des de fa uns mesos torna a donar servei als xivatans. Autoritats i veïns departien de les novetats del poble, d’allò que caldria millorar, o del que s’ha fet en el darrer temps. Per a Rhamses Ripollés, eren les primeres festes de Xiva com alcalde de Morella.

Alguns van haver de marxar lluny. Altres estan a un passet. Però uns i altres quant poden, s’arrimen a fer un traguet de la fresqueta font que guarda l’ermita del Roser. Dona gust, comprovar que pocs s’obliden de les seves arrels. Fins i tot els més menuts, quina referencia de Xiva, son els seus iaios i poc més. Altres van nàixer a Xiva, la van conèixer amb molt més esplendor. Alguns han sortit d’allí poques vegades, però no els fa falta més, no enyoren res del que no han vist, ni troben a faltar res del que no han tingut.

Xiva està de festa. I el poble es troba tot ple. El dia del Salvador i dels Jubilats, tancarà enguany les celebracions.

Més informació: | |