Els coets i un xupinazo passat per aigua donen l’entrada a les Festes de Valderrobres

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimecres, 15 d'agost de 2012 .
Etiquetes: ,

La Plaça de l’Ajuntament de Valderrobres estava dimarts a migdia plena ‘de gom a gom’ per donar-li la benvinguda a les Festes Patronals 2012. Gent de totes les edats, però sobretot la joventut de la capital del Matarranya, es va concentrar davant de la Casa de la Vila per viure oficialment l’inici de les Festes Majors amb la celebració del ‘xupinazo’. Des de les onze i quart del matí, molts dels penyistes, amb la ‘gorrinera’ acolorida, van començar a arribar a la Plaça Major. I el llançament d’aigua no es va fer esperar. El tret dels primers coets va donar per inaugurades les Festes Patronals de Valderrobres.

Per davant, los veïns i veïnes de Valderrobres hauran d’afrontar fins a 6 dies d’intensa activitat. Una programació que a la vespra va comptar amb dos dels actes més bonics i a la vegada emotius per als vall-de-robrencs. Primer, com no, el ‘xupinazo’, plena diversió per al jovent. I ja de cara a la tarda, la proclamació i coronació de la Reina i les Dames d’Honor i el pregó de les festes, una acte que enguany ha estat conduït per l’Associació de Pensionistes ‘Unión Valderrobrense’, que recordem es commemoraven els 25 anys de la seua existència.

Va ser un acte emotiu, on des de l’entitat es va agrair el treball que fan les generacions de veïns, actuals i venidores, en el present i el futur del municipi. També van tindre un gran protagonisme la Reina de les Festes, les Dames d’Honor, la Reina de la Penya Taurina i els seus acompanyats, que després de la presentació del passat mes de juliol, la ‘Coronació’ era el primer dels molts actes que presidiren durant aquestes festes. El moment del pregó i de la coronació va ser seguit per molts veïns del municipi, i la zona de la plaça i els carrers que moren a ella estaven completament abarrotats per veure els protagonistes.

Carlos Boné, alcalde de Valderrobres, va valorar el significat de la coronació i també que enguany fos la tercera edat l’encarregat de protagonitzar el pregó de les festes. El pregó “és un acte molt emotiu perquè és un petit homenatge que fem sempre a algú que ha treballat pel nostre poble”. I enguany “hem entès que la Unión Valderrobrense, però la gent gran en sí, mereixia aquest homenatge. Els majors sempre estan allí, sempre ens han estat ajudant sense demanar res”. I per això entenien que “és un just que tinguin aquest reconeixement del poble de Valderrobres”.

L’alcalde de la capital del Matarranya també va parlar de les Festes Patronals, i va explicar que “per a la majoria de veïns, aquests dies són dels més importants de l’any”. Tanmateix, “jo em quedo amb la coronació”. És un acte “que emotiva”. Pel que fa a l’inici de les festes Boné va destacar que el xupinazo “la gent l’espera amb molta il·lusió i la gent, sobretot els jóvens, s’ho passen molt bé”. Només calia veure i escoltar el bullici que hi havia a migdia a la Plaça de l’Ajuntament. L’alcalde de Valderrobres va apuntar que “són uns dies que vénen molts d’estiuejants”, unes festes que “tenen molta tirada”.

Precisament, del remullat del xupinazo no es van salvar ni els membres de la corporació municipal. El regidor de Festes, Enrique Segurana, va remarcar que “estem amerats de dalt a baix, però feliços”. I és que “espero molta il·lusió i moltes ganes de viure les festes” entre els veïns del municipi. “Com sempre dic, les dificultats econòmiques es pot suplir amb ganes i enguany mos ho podem passar meravellosament bé”. Pel que fa al xupinazo i la vespra, Segurana va dir que “avui és el dia en el que tots estan prou frescos per a gaudir-les. Però les carreres són com una carrera de marató. Al final arriben els que poden, però avui els tenim a tots”.

A més, Segurana va subratllar que la coronació i el pregó són especials. “Ja fa uns anys, vam decidir que enlloc de portar a ‘no sé qui’ a fer el pregó, buscaríem gent que estigués vinculada al poble. I enguany tocava fer un homenatge a la tercera edat”. El regidor de Festes va afegir que “hem d’aprendre molt d’ells, tenim molt per escoltar i no ho fem sempre”. De cara als pròxims dies, la festa està assegurada a Vall-de-roures. Hi haurà les vaquetes durant les matinades, el ‘bolero de Valderrobres’, la charlotada i el futbol vaca, o la pujada als Sants. Qui s’ho vol perdre?

Més informació: |