L’Entrada de les Colònies dels morellans que van tindre que emigrar obri las portes de les festes del 53 Sexenni

comarquesnord.cat . Morella . dijous, 16 d'agost de 2012 .
Etiquetes:

La tornada a Morella d’aquells que viuen fora de la ciutat, marca l’inici oficial de las festes Sexennals. El portal de Sant Miquel es converteix en l’accés per a centenars de morellans que formen part de las colònies provinents de Catalunya, Castelló, València i altres punts.

A prop de 1.000 persones reviuen cada sis anys este emotiu acte que ve celebrant-se des del segle XIX quan Morella va començar a patir un greu despoblament fruit de l’emigració a las fàbriques tèxtils de Catalunya i altres punts d’Espanya. Els diversos centenars de morellans que participen en este acte, comencen la jornada visitant el Santuari de Vallivana i adorant la patrona de Morella. Una vegada celebrada la missa, tornen a la ciutat, on las autoritats i el poble de Morella en general, esperen la seua aplegada. Ferran Ramia serà l’encarregat de donar la benvinguda a estos veïns, en representació de la ciutat. A continuació, Víctor Rodríguez, representant de la colònia Morellano-catalana, donarà la resposta i desfilarà la processó fins a la Basílica Arxiprestal. Ésta la presidirà la Vila i la carrossa de la ciutat, on estaran Maria Carceller, com a representant de Morella i Georgina Espada, de la colònia de Morellans Absents. A l’aplegar a la Plaça de l’Església, seran Carceller i Inés Dualde, de la colònia de Morellans Absents, les que pronuncien unes paraules.

Estos grups de morellans no residents estan integrats en Les Colònies: la colònia Morellano-Catalana, amb més de cent anys d’història, i la colònia de Morellans Absents, a la que pertanyen aquells que residixen en la resta de ciutats i pobles de tota la geografia espanyola i la resta de comarques castellonenques.

L’alcalde agraeix el treball de tot un poble

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, també ha volgut avui agrair “el treball de tots els veïns de Morella, perquè ens endinsem en uns dies en els què la ciutat estarà més bonica que mai, gràcies a tot l’esforç dels veïns dels carrers, dels gremis o las danses”. Por això, afegia que “el Sexenni es possible gràcies al compromís, l’esforç i la solidaritat de tot el poble i estem preparats per a viure, amb molta il·lusió, uns dies màgics per a Morella”.

Ripollés també ha invitat als que encara no saben que fer els pròxims deu dies, a visitar la ciutat. Segons l’edil, “només hi ha deu dies en sis anys, per a conéixer a Morella tan esplèndida i espectacular com durant el Sexenni”. L’alcalde apuntava que “viure el Sexenni és impressionant i els visitants que ens visiten descobriran una ciutat engalanada, fruit d’un sentiment comú i d’un esforç col·lectiu únic”. A més, ha destacat també “el gran treball que faran els empleats públics i els voluntaris, ja que cada dia treballaran més de cent persones per poder donar el millor servei públic als nostres veïns i visitants”.

Més informació: