Morella encara la recta final del 53 Sexenni amb el Gremi de Professions, Indústria i Transport

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 24 d'agost de 2012 .
Etiquetes: , ,

Este divendres s’ha celebrat el sisè dia del Novenari organitzat pel Gremi de Professions, Indústria i Transport que va lluir el seu emblema, el Carro Triomfant. D’altra banda, va destacar l’alta presència d’autoritats, encapçalades pel President de la Generalitat, Alberto Fabra, que va anunciar, després de la reunió del Consell en la localitat, l’inici de l’expedient de Declaració de Bé d’Interès Cultural Immaterial de les festes sexennals “per la seua singularitat i arrelament” i perquè “puga gaudir del règim de protecció i foment que atorga la Llei del Patrimoni Cultural Valencià”. Fabra va remarcar que el Sexenni és un “símbol i un exemple d’esforç, compromís i sacrifici de moltes persones durant tot l’any per a donar una imatge de Comunitat Valenciana potent i de futur”. Unes declaracions que va realitzar després del Ple del Consell. El President també va signar en el Llibre d’Honor del consistori, acompanyat pel primer edil, Rhamsés Ripollés. L’alcalde va agrair l’elecció de la ciutat per a celebrar aquest ple i ha fet lliurament d’una carta a Alberto Fabra. En ella, s’expressa aquest agraïment, al que se sumen una sèrie de reivindicacions en qüestions fonamentals per a la ciutat i la comarca. Fabra va dedicar unes sentides paraules al municipi, així com va coincidir abans de pujar cap a l’Església amb el secretari general del PSPV i ex-alcalde de Morella, Ximo Puig, amb el qual va mantenir una trobada informal en la qual també va estar present el President de la Diputació, Javier Moliner. Respecte a l’acord sobre l’inici de l’expedient per a fer el Sexenni BIC, el consistori va indicar que aquesta proposta es remunta al mes de març de 2011, quan el Consell Valencià de Cultura va celebrar la seua sessió a Morella. 
La resta d’autoritats que es van quedar a la Missa i al Retaule van ser el conseller d’Economia, Máximo Buch, el d’Hisenda, José Manuel Vela, el de Justícia, Jorge Cabré, de Sanitat, Luis Rosado, la consellera de turisme, Lola Johnson, la d’Agricultura, Maritina Hernández, la d’Infraestructures, Isabel Bonig, el vicepresident de la Diputació, Miguel Barrachina, el portaveu socialista en l’administració provincial, Francesc Colomer i diferents diputats nacionals, autonòmics i provincials.

Referent a la jornada sexennal, el Gremi de Professions, Indústria i Transport, va demostrar que és un dels més nombrosos de la localitat, en integrar a diferents col·lectius. A més, és un dels més antics de la ciutat, encara que s’ha anat adaptant als nous temps, aglutinant diverses professions. S’encarrega d’un dels elements més simpàtics dels quals apareixen en el Retaule.

El Carro Triomfant es compon de deu xiquets agrupats en quatre graderies diferents. En elles es representen diferents virtuts, com la prudència, la fortalesa, la caritat, la fe o l’esperança. A més dels vuit xicotets situats en la part superior del carro, dos àngels ho guien a través de dues cintes i, diferents portadors ho arrosseguen perquè puga recórrer els carrers de la localitat.
Un altre dels elements que confereixen encara més rellevància al carro, són les pintures de Cruella del segle XIX, en el qual es realitzen al·lusions celestials. El Retaule també va destacar per la presència del Gegant ‘La Negra’ que va patir un accident el dijous i va ser reparat per a no faltar a la festa.

En finalitzar aquest acte, els alets de Professions li van lliurar al Molt Honorable una manta morellana i van posar tots junts amb el Carro Triomfant i els angelets. El dia culmina amb l’actuació de la Societat Instructiva Unió Musical de Montserrat i una orquestra a la nit.

Este dissabte serà el torn del Gremi de Comerç i Turisme que compta amb la representació de les Heroïnes Bíbliques. Com a cara més representativa es troba María Querol, que encarna a la Reina Esther. D’altra banda, membres d’aquest Gremi han d’estar contents per com va el Sexenni, ja que el Patronat de Turisme de Castelló ha valorat molt positivament l’alta participació en el Sexenni, amb el 100% el cap de setmana passat i un 95% la resta de dies, repercutint no sols a la localitat, sinó també a la resta dels Ports i Castelló Interior. Aquest cap de setmana s’espera la presència de milers de persones en el municipi. 

Més informació: | |