Les heroïnes bíbliques són el centre d’atenció en el dia del Gremi del Comerç i del Turisme

comarquesnord.cat . Morella . dissabte, 25 d'agost de 2012 .
Etiquetes: , ,

Morella continua vivint de forma intensa el 53 Sexenni. En la jornada d’avui, el protagonisme recau en el gremi del Comerç i Turisme, que ha organitzat el sèptim dia de Novenari en honor a la Mare de Déu de Vallivana. Entre les seues aportacions al Retaule, destaca el Quadro d’Heroïnes Bíbliques, amb la Reina Esther com a figura més destacada. El Sexenni de Morella ha comptat avui amb la presència del regidor de cultura i patrimoni de l’Ajuntament de Toledo, Jesús Ángel Nicolás, consistori amb el qual es va establir relació en el si de l’Associació de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, després d’atorgar a Morella el premi Patrimoni 2011. A més d’esta important presència, en la jornada d’avui també han participat els diputats nacionals, Ximo Puig i Carmen Montón, el diputat provincial, Vicent Sales, o el director del Parador de Turisme de Benicarló, Fermín Javier Martín.

En el retaule d’esta jornada han participat tots els elements folklòrics i religiosos de la festa. Però, hi ha un grup de joves que representen a personatges de la història del poble d’Israel, dones de l’Antic Testament, que destaquen entre ells.
El quadre d’heroïnes bíbliques el formen 11 xiques joves de Morella. Representen al Gremi del Comerç i del Turisme i són un dels elements més característics de les festes del Sexenni. Dintre del quadre, sis components desfilen davant, deixant a les altres 5, les més majors, a la part de darrere.

El quadre l’obri el xiquet que representa al Rei David, que desfila amb el cap de goliat. Enguany, es va decidir fer una rèplica del cap que fins al moment desfilava durant els retaules per tal de fer-lo més lleuger, tenint en compte la curta edat dels jovenetes que l’interpreten. David és Miquel Vives Delgado.
A continuació ja desfilen les joves. Obrin la comitiva Raquel i Sèfora. Raquel, Joana Milián, amb el corderet, representa a la dona de Jacob i mare de Josep. Sèfora, Nerea Marín, amb el povalet i el gaiato, representa a la dona de Moisés.
Seguidament trobem a Rebeca i a Rut. Rebeca, Laia Vives, amb un canteret, representa a la dona d’Isaac i mare de Jacob; Rut, Gemma Monfort, amb la falç i les espigues, és la dona de Booz.
Seguidament és el torn de Maria Salomé i Abigail. Maria Salomé, la jove Joana Garcia, amb un tamboret, representa a la salvadora del seu germà capdill alliberador. Abigail, Ana Ramón, amb un cistell de fruita, representa a l’auxiliadora de les tropes de David.
Després d’elles, arriben les 5 heroïnes principals del quadre, conegudes com a les Reines. Les dos primeres en desfilar són Betsabé, Ángela Escorihuela; i Sara, Maria Mur. Betsabé, dona de David i mare de Salomón, amb el cofre que l’identifica. Sara, Dona de Abraham i mare d´Isaac, portant el signe de la Pau, el ramet d´olivera.
Les dos següents són Judith i Jael. Judith, alliberadora del poble davant l´exercit d’Holofernes, representada per Ángela Querol, amb el cap d´Holofernes i l´espasa que la identifiquen. Jael, vencedora de l´exercit de Sísara, enguany Ivana Sangüesa, amb el cap de Sísara i la maça a l’altra mà.
Finalment, tanca la comitiva la reina Esther. Maria Querol Pallarés encarna este personatge bíblic. Es tracta de la salvadora del poble d´Israel davant el rei Asier, portant els atributs corresponents: el ceptre i la corona. El vestit d’esta heroïna és el més espectacular de tots els que desfilen, amb un gran manto de color blau portat per un total de cinc xiquets.
Elles han sigut avui les més fotografiades. Unes joves que representen personatges significatius de la història del poble de Israel, que tradicionalment s´han interpretat com a prefiguradores de la Marededéu. La seua història conta que sobretot van ser dones valentes, dones de l´antic testament que van fer gestos importants per alliberar el seu poble o que van portar al món grans patriarques. Dissabte han viscut el seu dia, representant de forma brillant al Gremi del Comerç i del Turisme.
El gremi del Comerç i Turisme també ha donat protagonisme a l’Ensemble Vocal-Instrumental de Châtillon, que ha participat en la missa oficialitzada pel Bisbe de Vic, Roman Casanova, i que oferirà un concert al Teatre durant esta vesprada.
L’important pes comercial i turístic de Morella dóna rellevància al gremi organitzador d’esta jornada del Novenari. En este 53 Sexenni, s’ha afegit el Turisme al nom oficial del gremi.
Dia d’Arts i Oficis
La penúltima jornada de Novenari del Sexenni estarà protagonitzada demà pel gremi d’Arts i Oficis. Este és un dels més antics d’esta celebració, ja que agrupa als treballs tradicionals de la localitat, com a fusters, sastres, obrers o ferrers, a més dels actuals. Es tracta d’un dels gremis que més aportacions fa al Retaule, amb dues danses, Arts i Oficis i Teixidors. A més, també són seues les representacions de les Miraverges i les Santetes.

AGENDA DIUMENGE 26 D’AGOST
Festa a càrrec del gremi d’Arts i Oficis
10:00 Diana a càrrec dels Gaiteros de Morella
11:00 Missa, oficiada pel Rvdo. Emilio Vinaixa, canonge de la Catedral de Tortosa i rector de l’Assumpció de Vinaròs. Cantarà l’Ensemble Vocal-Instrumental de Châtillon
12:30 Retaule
17:30 Parc infantil
24:30 Actuació de l’orquestra Centauro i disc Ado Garcia

Més informació: | |