Es busquen fotografies antigues per tal de continuar restaurant la part central de l’Altar del Carmen

comarquesnord.cat . Morella . diumenge, 2 de setembre de 2012 .
Etiquetes: , , , ,

La Fundació Blasco d’Alagón ha presentat el matí del diumenge la restauració que ha executat en l’Altar del Carmen de la Basílica Arxiprestal de Morella. Uns treballs que van finalitzar fa unes setmanes amb la retirada de la bastida que cobria l’espai. Durant el Sexenni ja es va poder gaudir de l’esplendor d’aquest Altar situat en l’entrada al temple en un compromís adquirit pel Taller de Restauració de la Fundació per a que lluïra durant aqueixos dies tan especials.

Autoritats com el President de la Generalitat, Alberto Fabra, i alguns consellers com la de cultura, Lola Johnson o el President de la Diputació, Javier Moliner, van conèixer in situ la restauració duta a terme durant els últims anys.

En l’acte es va ressaltar que ara ho han de gaudir els visitants i els propis morellans. L’Altar estava molt deteriorat i s’ha reintegrat les pintures que es van recuperar en el taller de restauració, així com s’han reposat els marcs, tant els ja existents, com les rèpliques que s’han col·locat en els llocs on faltaven. 
Quatre restauradors, coordinats per la directora del taller, Ana Cañizares, han treballat intensament durant els últims dos mesos. “Hem complit amb els terminis que teníem compromesos perquè lluïra en el Sexenni i ho presentem per a donar valor a l’actuació realitzada per l’equip de restauradors que han permès desenvolupar tot el treball amb una gran eficiència i detall”. Cañizares va aprofitar l’acte per a fer una crida a la població. “Estem demanant fotos antigues per a poder conèixer els detalls de part de l’altar per a poder investigar i seguir amb la restauració en la part central”.

Entre els assistents va estar el director territorial de cultura, Fran Medina, que va felicitar a la Fundación. “És una restauració molt positiva en un altar que estava deteriorat pel pas del temps que permet recuperar un altre element patrimonial per a Morella i els morellans”. Medina va destacar que la Fundació “seguirà treballant per a millorar el patrimoni de la província de Castelló i part de la de Terol”. La gerent de la Blasco d’Alagón, Lucía Martí, va destacar que “ha sigut un privilegi realitzar aquesta restauració, amb molt esforç perquè estiguera per al Sexenni i poder mostrar al final aquesta joia”.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, indicava que “és un Altar que molts morellans desconeixien perquè estava ocult i gràcies a la restauració es pot gaudir plenament dins d’aquest tresor que és l’Arxiprestal”.

L’equip de restauració ha treballat en diferents processos que han comportat la neteja, desinsectació, consolidació i reforç dels marcs, reintegració de faltants i daurat. Així mateix s’ha intervingut en els llenços. D’aquesta manera es pot apreciar la policromia que abans passava desapercebuda per estar oculta per una gruixuda capa de brutícia. Les pintures restaurades van romandre exposades en el Museu de Belles Arts de Castelló. D’aquesta manera els castellonencs han conegut la riquesa pictòrica de l’Altar, datat en el segle XVIII. 
Els llenços presenten diverses tipologies. Tots ells fan referència a la Verge del Carmen. Presenten formes ovalades, quadrades i circulars. En alguns casos estaven col·locats en la paret adaptant-se a la forma ovalada de la volta de la capella del Carmen. El mateix succeïa amb els marcs, que s’adapten a l’a forma de la cúpula. En el cas dels marcs el taller de restauració ha assegurat les unions. Per a assegurar el seu bon estat de conservació es col·loquen sobre un suport inert, que garantirà que no es vegen afectats per la humitat ni els paràsits. La recuperació dels llenços és un pas més en l’intens treball que ha dut a terme la Fundació en l’Altar del Carmen. L’autoria de les pintures de l’Altar s’atribueix a Hilario Zaragozá. Les diferents representacions són exvots pictòrics dedicats a la Verge i a la seua virtut redemptora.

L’any 2010 la Fundació Blasco d’Alagón va assumir el repte de restaurar este espai amb la finalitat de contribuir a la posada en valor d’aquest edifici declarat Bé d’Interès Cultural (BIC). La intervenció ha sigut duta a terme en diverses fases. En una primera, es van realitzar els treballs de restauració de pintura mural i llenç, participant alumnes dels últims cursos de la llicenciatura de Belles Arts de tota Espanya. Una segona tanda d’actuacions, ja en 2012, on els treballs s’han dut a terme pel personal de la Fundación i per quatre becaris. El retaule sobre el qual s’ha treballat és del segle XVIII. El resultat d’aquests treballs ens ha permès redescobrir un conjunt 28 llenços i exvots (Ofrenes a la Verge) ocults després d’una capa de brutícia de més de tres-cents anys.

Més informació: | | | |