PARLEM D’ECONOMIA: “Els més afectats amb la pujada de l’IVA”

Oriol Guimerà. 5 de setembre de 2012 .
Etiquetes: , ,

Com ja es venia anunciant fa unes setmanes, l’1 de setembre el Govern va aplicar la pujada de l´IVA. Aquest és un impost que grava tota entrega de béns o prestació de serveis, és a dir, quan comprem qualsevol cosa a un supermercat, tenda, concessionari, etc… o ens presten un servei (ens arreglen el cotxe per exemple) per totes aquestes accions paguem un impost que és l´IVA (impost sobre el valor afegit). A Espanya, aquest impost es va introduir a l´any 1986, amb l´entrada a la Unió Europea; és un impost que tots els països membres de la Unió Europea estan obligats a implantar però no té perquè ser el mateix en tots els països.

A Espanya, tenim tres tipus d´IVA, que abans de la pujada eren: 4%, 8% i 18%. En primer lloc, el tipus superreduït que és l´únic que no ha canviat l´1 de setembre i que és d´un 4%; i que s’aplica als denominats béns de primera necessitat, com el pa, llet, formatge, ous, fruites, verdures, llegums, llibres, diaris, vivendes de protecció oficial… és a dir, que quan comprem tots aquests productes nosaltres paguem un 4% en concepte d´impostos i aquest 4% d´impost és l´empresa o professional qui s´encarrega d’ingressar-ho a Hisenda.

En segon lloc, el tipus reduït que era del 8% i l´1 de setembre ha pujat al 10%. Aquest tipus d´IVA s´aplica als productes d´alimentació (aliments i begudes no alcohòliques), així com als serveis d’hosteleria, transport de viatgers, construcció de vivendes… , quan nosaltres per exemple anem a sopar a un restaurant (servei d´hosteleria), quan paguem el compte, paguem un 10% d´impost (que abans era el 8%).

I per últim, està l´IVA del tipus general, que era del 18% i ha pujat al 21% i s´aplicà per defecte quan no resulta aplicable cap dels altres tipus (per a la majoria de les coses), per exemple begudes alcohòliques, els cotxes, productes de cosmètica i també molts altres serveis com poden ser advocats, mecànics, etc.., és a dir, si anem a un advocat a que ens preste un servei, li pagarem un 21% d´impostos (que abans era un 18%).

A banda de la pujada dels dos tipus d´IVA (reduït i general), hi ha alguns productes que han passat d´un grup a un altre, pel que pujaran 13 punts (del 8% han passat al 21% directament). Alguns d´aquests productes que han sofrit aquesta “clatellada” són: les flors i les plantes, entrades a teatres, circs i altres espectacles, serveis funeraris, perruqueries, serveis de radio fusió… Amb aquests són els que realment notarem la pujada de preu; anar al cinema, a la perruqueria o fins i tot enterrar un difunt, serà molt més car, ja que ha passat de l´IVA reduït del 8% al general que és del 21%; per exemple una entrada de cinema passarà de 6,10 euros a aproximadament 7 euros, la perruqueria de 20 a uns 23 euros, i amb prou pena pel condol de la mort d´un familiar, aquest ens costarà un 500 euros més.

Organitzacions com la OCU (Organització de Consumidors i Usuaris), calculen que la pujada de l´IVA del Govern de Rajoy suposarà un cost addicional de 415 euros a l´any per cada família espanyola.

Més informació: | |