L’Àngel guanya un any més al dimoni a les portes del santuari de La Balma

comarquesnord.cat . Sorita . dissabte, 8 de setembre de 2012 .
Etiquetes: , ,

Sorita ha viscut este dissabte el seu dia gran de festes amb la festa de la Verge de la Balma. Els principals actes es van celebrar en el Santuari de la Patrona que fa poc més d’un any va patir un incendi que va deixar en malament estat l’interior de l’Església.

El passat any, els actes es van poder celebrar en el seu interior gràcies a la ràpida intervenció propiciada per la Diputació de Castelló. Actualment, pràcticament no queda rastre del pas de les flames, exceptuant que la zona dels exvots que està tancada al públic i es pretén fer un mostreig dels mateixos per a futures exposicions. No es permet encendre espelmes i falta el procés d’elaboració d’un retaule en l’altar. A més, des d’este dissabte llueixen dos retaules recentment restaurats per la Fundació Blasco de Alagón, un dedicat a Sant Antonio Abad i un altre a la Verge de la Coronació. Els tècnics de restauració de la Blasco de Alagón han treballat a contrarellotge els últims dies perquè pogueren lluir durant aquest dia. Estaven coberts de sutge després de l’incendi.

Els actes es van desenvolupar amb total normalitat i alta participació. A primera hora va partir la processó des de la localitat amb direcció a la Balma. Les danses tradicionals de Sorita, amb els Dansant i Els Llauradorets al capdavant, obrien pas entre els estrets carrers del poble, fins a arribar als afores, on la gran majoria dels participants en les danses i els portadors de la peanya van pujar a diferents tractors que els van fer una mica més senzilla l’ascensió fins a l’ermitori. Participen també els coneguts pendons, una espècie de banderes d’aproximadament set metres d’altura.

Arribats aproximadament a uns 300 metres de distància del Santuari, de nou els dansants i la peanya van tornar a trepitjar terra ferma. Era un dels moments més esperats de les representacions que van tenir lloc a Sorita, ja que va ser llavors quan va aparèixer en escena el Dimoni al costat de la Creu Coberta. La figura, encarnada per un dels veïns, va interrompre simbòlicament el pas de la processó i de la imatge de la Balma. La miraculosa aparició de l’Ángel va fer que la Verge encarara les últimes costes per a aplegar al Santuari. Una representació de la lluita del Bé i del Mal en la qual el Dimoni acaba derrotat sota un dels peus de l’Àngel que ho apunta amb la seua espasa. Després, la processó va prosseguir des de la Creu Coberta fins al Santuari, per a accedir pel camí complicat per les roques que dóna accés a l’Església amb la imatge de la Verge. En el temple es va celebrar l’eucaristia i es va acomiadar una jornada de grans emocions i sentiments.

Entre les autoritats va destacar el diputat provincial de turisme d’interior, José Pons, que va estar acompanyat de l’alcalde de Sorita, Manolo Milián.

Més informació: | |