El Ple de Morella urgeix a Cultura ajudes per a rehabilitar el tram de muralla de la Porta Ferrisa

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 14 de setembre de 2012 .
Etiquetes: , , ,

El Ple de Morella va aprovar per unanimitat la petició d’ajudes al Ministeri de Cultura i a la Conselleria de Cultura, per a rehabilitar el tram de muralla que va des de la Porta Ferrisa a la Torre del Pantó. En este punt, el passat 28 d’agost, es va produir un despreniment d’uns deu metres del llenç de la muralla i, ambdós grups polítics van coincidir en que l’actuació de reparació s’ha de realitzar amb càrrec a altres administracions. Per això, les dues mocions al respecte, una de cada grup municipal, es van aprovar amb els onze vots emesos.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, destacava que “quan es produeix un fet com este despreniment, hem d’unir esforços per a aconseguir finançament, perquè el cost no recaiga directament en els veïns i veïnes de Morella”. A més, va agrair el canvi d’actitud del grup popular, respecte als comunicats emesos els dies posteriors al succés i, que s’unisquen als arguments esgrimits per la regidora de cultura.

Precisament, esta edila, Maria Rallo, va ser l’encarregada de defendre la moció de l’equip de govern i, recordava que “el passat mes de gener ja es va enviar un informe a la Conselleria de Cultura alertant de l’estat del tram de muralla entre la Porta Ferrisa i la Torre del Pantó i, sol·licitant una intervenció urgent davant del risc d’afonament”. A més, indicava que una vegada que es va produir la caiguda de la muralla, el consistori va informar immediatament al propietari de l’immoble, el Ministeri de Cultura, i al màxim garant del patrimoni valencià, la Conselleria de Cultura. Amb esta petició d’ajuda econòmica, s’adjuntaran els informes elaborador pels tècnics. L’objectiu és poder mantindre una reunió amb el Ministeri, per a aconseguir la declaració d’emergència i poder obtindre els fons per a la rehabilitació.

. El Govern deixa sense fons l’1% Cultural

En este punt, també es va aclarir la qüestió del Conveni marc de l’1% Cultural per a la rehabilitació de la Torre de la Font Vella, desmentint-se les informacions de renúncia d’este programa per part del consistori. L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, explicava que “el Govern ha paralitzat les ajudes de l’1% Cultural i, per això, no hi ha fons per a escometre les ajudes compromeses”. En este sentit, subratllava que “l’Ajuntament de Morella sol·licitarà que li tornen a concedir eixa ajuda en la pròxima convocatòria i, si és així, nosaltres aportarem la part corresponent per a rehabilitar la Torre de la Font Vella”.

. Resta de l’Orde del Dia

Entre la resta de punts que es van tractar en la sessió plenària d’anit, va destacar la moció de l’equip de govern per a criticar la falta de reforços sanitaris durant el Sexenni i sol·licitar la SAMU 24 hores en el municipi. Una moció que va ser l’única que es va aprovar amb els vots en contra del grup popular. Les altres mocions que es van sotmetre a debat van ser la de reiterar una reunió amb el director general de Patrimoni de la Conselleria d’Hisenda per a donar una solució a la situació de la Fàbrica Giner, la dels retalls en els centres escolars de Morella i la d’exigir que es publiquen les ajudes per a les AEDLs. Les tres van comptar amb els vots favorables del grup municipal socialista i l’abstenció dels quatre membres del grup popular.

Més informació: | | |