El preu dels llibres, una nova guerra oberta en l’inici del curs escolar al Matarranya

comarquesnord.cat . Matarranya . divendres, 14 de setembre de 2012 .
Etiquetes: , , , , ,

La ‘tornada a les aules’ d’aquest curs escolar s’està convertint en la més calenta dels últims anys. A les protestes per la reducció de personal docent en les escoles públiques de Beseit i Queretes i del IES Matarranya se li sumen altres fronts oberts. Encara que bé tots es poden resumir en un: el cost de la ‘tornada a les aules’. I és que es preveu que el curs escolar serà un 40 per cent més car que l’any passat. Al Matarranya (o l’Aragó en general) no només es troba la pujada del IVA en el material escolar, sinó a més la modificació del sistema de beques (tant de llibres com de menjador) o la supressió de la gratuïtat dels llibres, on s’ha passat de ser completament gratuïts a pagar el cost íntegre.

El principal aspecte que encareix la ‘tornada a les aules’ és precisament aquest últim punt. Aquesta despesa, que fins el passat curs escolar assumia l’Executiu Aragonès, l’hauran d’assumir enguany les famílies. Això suposa passar d’una factura de 0 euros anuals a saltar a una mitja de 180 euros en els llibres de text. Luis Ángel Giner, pare del Matarranya i amb dos xiquetes, va reconèixer que “dimecres vam anar a recollir els llibres de l’escola. I de cop, hem de pagar entre 200 i 300 euros en llibres per xiquet. Que si en tens dos, suma”. El pare va recordar que “veient com està tot, crec que és una mica fort que ens facin pagar tot el cost dels llibres de cop”.

. Llibres sense profit

A més, els pares i mares d’alguns centres educatius han recordat que “aquest llibres no es poden aprofitar”, ja que en molts casos “és material escolar i quadernets on s’ha d’escriure damunt”. I precisament, s’ha demanat una solució al respecte. Sense anar més lluny, des de l’Assemblea del Bloque Crítico de Teruel es va convocar una reunió oberta el dissabte 1 de setembre per a organitzar un intercanvi de llibres de text davant l’imminent inici del curs escolar i en un context de retallades salarials, de prestacions per a l’atur, l’encariment de la vida de les classes populars i també per la supressió de la gratuïtat dels llibres de text. En alguns països, els llibres de text en lloc de vendre’ls el que es fa és llogar-los.

Però les preocupacions no acaben aquí. I és que si a sobre d’haver de pagar el 100% del cost dels llibres, Educació ha modificat el sistema de concessió de beques de menjador i de llibres de text. Això ha suposat que més de 22.000 xiquets aragonesos s’hagin quedat en llista d’espera per a aspirar a una beca d’aquestes característiques, tot i complir amb els requisits necessaris.

Més informació: | | | | |