Medi Ambient reclama ajudes urgents per pal·liar la sequera que pateix el territori

comarquesnord.cat . Matarranya . dimecres, 19 de setembre de 2012 .
Etiquetes: ,

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Govern d’Aragó, Modesto Lobón, demana mesures que facin front als danys que ha ocasionat la sequera i la falta de precipitacions en el que portem d’any. En aquest context, i durant la celebració del Consell Consultiu de Política Agrícola celebrada al Ministeri de Medi Ambient, Lobón va suggerir l’elaboració d’un decret espanyol i ajudes a la Unió Europea per pal·liar les conseqüències que ha tingut la sequera en el camp aragonès.

En aquest context, Lobón va explicar que “de la mateixa forma que s’està ajudant en altres qüestions, com les pedregades, no fer-ho amb la resta de produccions seria un greuge comparatiu”, va aclarir el conseller. Per això, s’ha sol·licitat al ministre que reivindiqui ‘fons europeus’ per a ajudar a les regions espanyoles, que com Aragó, estan patint una gran sequera, sumant-se així a la petició hongaresa que està fent aquesta mateixa crida junt amb altres regions europees.

Modest Lobón va confirmar a més que les pèrdues al camp aragonès, generades sobretot per la problemàtica sequera, s’han quantificat en 254 milions d’euros, 89 d’ells en regadiu i 185 en secà, en els poc més de vuit mesos que portem d’any. “Pèrdues que confirmen les previsions que, des del Departament, ja havíem posat de manifest”, va aclarir Lobón. I és que per una banda (com en el cas de l’ametlla) s’han assecat alguns arbres de secà, mentre que la producció de vi podria caure enguany a la meitat.

D’altra banda, el conseller va sol·licitar ajudes (tant espanyoles com europees) per a la ramaderia, al fil d’una petició feta per la delegació grega, a causa de l’augment desmesurat del cost de l’alimentació, que està per sobre de l’augment del cost dels productes. I en aquest sentit, “la tendència zero dels resultats de les explotacions és alarmant i moltes d’elles poden donar aviat pèrdues i veure qüestionada la seua existència”. Una situació que és especialment preocupant a l’Aragó, tal com ha posat de manifest el conseller Lobón.

Més informació: |