La 1a Fira de l’Ametla d’Albocàsser tindrà concursos, degustacions, conferències i recreacions tracicionals

comarquesnord.cat . Albocàsser . dimecres, 25 de setembre de 2012 .
Etiquetes:

Albocàsser acollirà els dies 29 i 30 de setembre la primera edició de la Fira de l’Ametla. Es tracta d’una iniciativa de Rebost de Llops que compta amb el suport de l’Ajuntament d’Albocàsser. L’alcalde d’Albocàsser, Antonio Querol, i els membres de Rebost de Llops: Isabel Albalat i Paco Tena han presentat aquest matí l’esdeveniment a la sala de premsa de la Diputació de Castelló.

La Fira comptarà amb xerrades, sorteigs, concursos gastronòmics, demostracions sobre el cultiu i tractament de l’ametlla, visites guiades i una singular carrera amb sacs d’ametlla a l’esquena. L’activitat s’iniciarà ja el divendres dia 28 a la tarda amb la presència de Ramon Mampel, secretari general de la Unió de Llauradors i Joan Cantavella, president de Intercoop. Tots dos analitzaran el futur del cultiu dels fruits secs a l’interior de la província. La xerrada es desenvoluparà al CEDES Alt Maestrat.

Dissabte dia 29 s’iniciarà amb un programa gastronòmic. S’obrirà el termini per presentar “Les Coques”, dins del primer concurs “internacional” de Coques Celesteials. La fira comptarà amb diverses xerrades sobre el cultiu de l’ametlla. Així el dissabte a les 11h José Malagon, l’IVIA, oferirà una xerrada sobre noves varietats de floració tardana. Més tard arribarà la inauguració de la fira i de les exposicions que acolliran la Casa De La Cultura i l’Ermita dels Sants Joan. Es podran veure mostres de maquinària agrícola antiga o fotografies d’ametllers. A l’entorn de l’ermita de Sant Joans i el barranc s’assentaran els diferents llocs que oferiran tot tipus de productes artesanals relacionats amb l’ametlla. La fira comptarà amb una tasca de vins i tapes que estarà animada per la xaranga local Terry amb Magno.

Els alumnes del taller de turisme de la Diputació de Castelló col·laboraran amb la fira oferint una visita guiada pel poble. Així mateix la rondalla d’Albocàsser actuarà ia continuació es representarà la recol·lecció tradicional de l’ametlla, a càrrec de l’associació l’Assagador. A la nit es lliuraran els premis del concurs de Coques Celestials i es concediran guardons als millors plats elaborats amb ametlla. La jornada de dissabte dia 29 es tancarà amb l’actuació de Tres Fan Ball.

El diumenge dia 30 Medefis oferirà una xerrada sobre els aliments oblidats i la presència de fruits secs. Serà a la sala d’actes de Ruralcaixa. Així mateix a les 12.30h es viurà un dels concursos més esperats de la Fira. Serà el campionat de pujar sacs d’ametlla a “La Falsa”. Hi haurà premis en metàl·lic per als guanyadors i obsequis per als participants.

A la tarda el taller de d’ocupació de la Diputació tornarà a oferir una visita guiada al poble. A més l’historiador Francesc Bellmunt oferirà una xerrada sobre la història del cultiu de l’ametlla. Serà a la sala d’actes de Ruralcaixa. La xerrada comptarà amb la presència dels agricultors més veterans del terme i conclourà amb una visita als ametllers més vells del terme, els de la varietat Carreró.

Amb motiu de la Fira de l’Ametla nombrosos establiments d’Albocàsser i la comarca sortejaran seus productes. Lots de bellesa, pa i pastes, mel, patchwork, dinars, sopars, dolços, màquines de recol·lecció d’ametlles, llibres, cervesa artesana i, per descomptat, ametlles, formen part dels premis. Els números es poden adquirir per poder participar.

Més informació: