La Diputació inverteix 20.000 euros en restaurar tres grans icones del patrimoni castellonenc

comarquesnord.cat . Castelló . dimecres, 26 de setembre de 2012 .
Etiquetes: , , , , ,

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha aprovat en Junta de Govern l’aportació com a patró a la Fundación Blasco de Alagón de 20.000 euros per al suport als projectes de restauració de la cuina de l’Antiga Hospedería de l’Ermita de la Mare de Deu de la Font a Castellfort, la del Peiró de Sant Agustín a Vilafranca i la segona fase de restauració de les pintures murals de l’altar de la capella del Carmen a Morella.

El diputat de Cultura, Héctor Folgado, ha destacat que “la implicació de la Diputació Provincial per mantenir i millorar el patrimoni cultural que ens identifica és màxima. Per això el nostre suport a la Fundació Blasco de Alagón i a la seva missió pel patrimoni, la memòria i les tradicions de tots els castellonencs”.

Aquesta iniciativa es suma a l’aposta de la Diputació Provincial pel manteniment del patrimoni cultural castellonenc, que també s’està duent a terme aquest any en tot el territori a través del Servei de Restauració de la Diputació. Aquest servei de la Diputació ha desenvolupat en 2012 més de 25 projectes entre els quals es troben 10 escultures, sis obres de paper antic (dibuixos, gravats, documents, mapes,…), quatre quadres i tres obres de gran format, deu petites peces arqueològiques, entre altres obres d’interès, com són el Pal·li Mater Dolorosa de l’Església de la Sang de Castelló, una bandera de 1925 de la Germanor de Penitents de Sant Francisco de Asis d’Almassora i un vestit-hàbit de la imatge de Santa Teresa de l’església arciprestal de Sant Bartolomé i Sant Jaime de Nules.

La cuina de la Hospedería de la Mare de Déu de la Font de Castellfort, albergava sota un sostre completament ennegrit pel fum en la cuina de la Mare de Déu de la Font a Castellfort es troben pintures que van ser trobades en uns tastos efectuats per la Fundació en 2009 i ha estat retaurada durant aquest 2012.

El Peiró de Sant Agustín a Vilafranca del Cid, s’han dut a terme els treballs de recuperació del Peiró de Sant Agustín, datat al segle XVI. Es tracta d’una talla en material pétreo. La creu estava erosionada i coberta per una capa de brutícia. En funció de l’estudi realitzat amb anterioritat s’han determinat les actuacions en l’execució de la restauració.

Finalment, sobre l’altar de la Capella del Carmen a Morella, s’ha dut a terme la segona fase de restauració de les pintures murals. S’han reposat els faltantes, es va eliminar la pols acumulada, es va dur a terme una reintegració cromàtica i es va protegir la missa. S’ha posat a la disposició dels morellans i morellanes abans del seu 53 Sexenni.

Cal destacar que des de 1996 la Diputació Provincial de Castelló va aprovar la participació en la constitució de la Fundació Blasco de Alagón sobre protecció, promoció i desenvolupament del patrimoni cultural, en concepte de patró de la mateixa que segueix mantenint en l’actualitat.

Durant el passat any 2011 la Fundación Blasco de Alagón va restaurar un total de deu obres per un valor total de 120.000 euros. Les actuacions van ser des de la rehabilitació de l’ermita de Sant Roque a Benassal al sepulcre de Gonzalo de Funes, en Cantavieja.

Més informació: | | | | |