“Regnaré a Espanya: L’Advocació del Sagrat Cor de Jesús”

comarquesnord.cat . Vilafranca . divendres, 28 de setembre de 2012 .
Etiquetes: , , , ,

A través del Centro de Estudios de La Iglesuela (CEIG) i l’Ajuntament de Vilafranca, podrem veure la mostra “Regnaré a Espanya: L´Advocació del Sagrat Cor de Jesús. Origen i evolució religiosa, iconografia i objectes de devoció, i utilització política del Culte”, durant els mesos d’Octubre i Novembre de 2012, en els Salons Gòtics de l’Ajuntament de Vilafranca. Encara que la inauguració oficial serà el dia 13 d’octubre, a les 12 h., podrà visitar-se ja el cap de setmana anterior, el del Pont del 9 d’Octubre.

La inauguració oficial del dia 13 d’octubre començarà amb una Conferència Audiovisual, realitzada per Mara Soler, membre del CEIG i comissària de l’exposició, que se centrarà fonamentalment en la utilització política d’aquesta Advocació al llarg dels segles XIX i XX, des del Carlisme fins a la Dictadura de Franco. Aquesta Conferència es realitzarà en el Saló de Plens de l’Ajuntament de Vilafranca. A continuació, s’inaugurarà l’exposició, en els Salons Gòtics, amb una àmplia i interessant mostra d’objectes de devoció i culte, relacionats amb el Culte (estampes, llibres, litografies i gravats, medalles, escapularis, plaques per a portes, “detentes”, escultures, escapularis…) tant de Vilafranca (on encara es conserva la Confraria del Sagrat Cor de Jesús), com de La Iglesuela. A més, s’inclouran objectes no religiosos, que mostren la implantació d’aquest Culte durant el segle XX al nostre país, com a xocolates, caramels,… amb la marca “Sagrat Cor de Jesús” i altres objectes curiosos, com a llençols, vaixelles, calendaris, mocadors… amb la imatge de l´Advocació en ells.

Aquesta mostra es completa amb una àmplia exposició fotogràfica d’objectes relacionats amb l´Advocación a tot el món, amb més de mil fotografies, organitzades en panells temàtics, amb textos explicatius de d’origen i desenvolupament del Culte des d’una perspectiva religiosa, de la seua iconografia i objectes de devoció, i de l’ús polític pels sectors conservadors del Culte i la seua representació. Aquesta exposició es va presentar per primera vegada en La Iglesuela del Cid, durant els mesos d’agost i setembre de 2011, organitzada pel CEIG, i posteriorment, a Terol, en la Cambra de Comerç, a través del Instituto de Estudios Turolenses, del que depèn aquest Centre d’Estudis, de desembre de 2011 a gener de 2012.

Més informació: | | | |