L’Aplec dels Ports de 2013 es farà a Morella davant la renúncia de Portell, el que redueix de nou la roda de pobles amfitrions

comarquesnord.cat . Morella . dissabte, 29 de setembre de 2012 .
Etiquetes:

L’Aplec dels Ports del 2013 es celebrarà amb quasi total probabilitat a Morella i no a Portell com estava previst. La roda de la festa comarcal per excel·lència tornarà a la capital de la comarca en la seua 35 edició després de l’èxit de l’edició de l’any 2005. Els motius són que la petita localitat de Portell ha declinat l’opció d’organitzar l’esdeveniment. Quan va finalitzar el de Forcall, a la fi del passat mes de juliol, ja es va barrejar aquesta possibilitat. Durant agost semblava que sí estaven disposats a ser els encarregats de realitzar l’Aplec, però els últims dies els veïns van decidir que no desitjaven acollir-ho. El risc que puguen haver-hi inclemències meteorològiques com en l’última edició, l’alt volum de treball o la situació de crisi que es viu són alguns dels motius de la negativa de Portell per a seguir el cercle de la tasca d’impulsar l’esdeveniment.

Aquest mateix dissabte, una part de la comissió organitzadora del que es va celebrar a Morella fa set anys s’ha reunit d’urgència per a prendre cartes en l’assumpte. Curiosament, va proposar la trobada l’actual alcalde, Rhamsés Ripollés, que va presidir la comissió de l’últim Aplec a Morella. Entre els punts, s’ha aprovat iniciar el camí per a que l’any que ve es duga a terme en la ciutat emmurallada. Per això, han convocat a tots els que vulguen col·laborar en l’Aplec del proper any a una reunió el proper dissabte 13 d’octubre a les 19 hores a la Casa Ciurana. Allí, s’espera trobar a gent amb ganes de posar-se davant en l’aspecte organitzatiui s’explicarà la positiva experiència que es va viure fa set anys. Des de la comissió del 2005 es defèn la continuïtat de la festa comarcal a pesar de les dificultats que s’estan vivint i que al 2013 la força de l’Aplec siga de nou d’estirar i no de tirar, com el lema de la darrera edició a Forcall.

. Una nova negativa que posa en perill la festa

La notícia no és positiva per al futur de l’Aplec perquè la llista es va encongint any després d’anys per les negatives d’altres pobles a acollir aquesta festa comarcal que cada any reuneix a milers de persones. A més de Portell, al 2005 van dir no a l’organització Sorita i La Todolella. L’any 2006, a causa d’aquesta problemàtica, no es va arribar a dur a terme. En la roda ja solament queden els quatre municipis amb major població: Morella, Vilafranca, Forcall i Cinctorres, mentre que els més xicotets són La Mata, Herbers i Villores.

Un Aplec que és una festa marcada en roig en el calendari per la gent de la comarca i de la província, així com de tota la Comunitat i territoris veïns com Catalunya o Aragó. Els últims anys, des de l’organització es lluita contra l’estesa pràctica del botelló, animant a la gent a col·laborar amb la festa gastant en les barres. Participar en totes les activitats de la celebració comarcal són gratuïtes i les despeses se sufraguen del que consumeixen els assistents.

Més informació: