Vilafranca celebra la festa de Sant Miquel

comarquesnord.cat . Vilafranca . diumenge, 30 de setembre de 2012 .
Etiquetes: ,

L’ermitori de Sant Miquel, a la Pobla del Bellestar, obria les seues portes per celebrar la missa dels Sants Arcàngels, Miquel, Gabriel i Rafael, que l’església celebra el dia 29 de Setembre. Aquesta missa es celebra tots els anys a la ermitori de Sant Miquel el darrer diumenge del mes de setembre.

Molts fidels es van donar cita en la segona celebració de l’any a l’ermitori de la Pobla del Bellestar. La primera d’elles te lloc a principis del mes de Maig i a mode de rogativa. Una celebració aquesta del mes de Setembre en la que acudeix menys gent que al Maig, encara que l’esglesieta de la Pobla estava quasi plena. Amb la festa es tanca el cicle d’aquesta majoralia.

La Majoralia ha estat formada per un grup de 9 dones, que han colaborat amb diferents tasques de la Parròquia Santa María Magdalena. S’han encarregat de preparar tot el necessari per a la festa i de netejar l’ermitori de la Pobla del Bellestar. Encara que ja es va deixar tot a punt per al mes de Maig, era necessari pegar-li una repassada per a la festa de Setembre.

Les membres d’aquesta Majoralia de Sant Miquel 2012 acaben ara la seua feina, mentre s’espera que algún grup de gent s’encarregue d’organitzar les celebracions de 2013. Pel moment encara no hi han majorals de Sant Miquel per a l’any que ve.

Una vegada acabades les celebracions religioses, la Majoralia es quedaria a dinar a la Pobla del Bellestar. Es costum mantenir oberta l’ermita durant tota la jornada per a que la gent puga visitar a Sant Miquel.

A les celebracions en honor a Sant Miquel es solen reunir veïns i veïnes tant de Vilafranca com de La Iglesuela del Cid. De fet, la Pobla només es troba a 3 kilòmetres d’aquesta localitat. Curiosament, les Majoralies sempre es formen amb gent de Vilafranca i mai de La Iglesuela del Cid. En altres casos, com Santa Llúcia al terme de Castellfort, sí es compten amb majoralies de diferents municipis.

Es podria dir que la festa de Sant Miquel a la Pobla del Bellestar posa el punt i final a les celebracions de primavera i estiu a les ermites del terme de Vilafranca. A les rogatives de la primavera s’han d’afegir les misses estivals que cada dimecres es celebren al Llosar i que també han acabat. A l’hivern també té lloc una missa a l’ermita de Santa Bàrbara, a primers del mes de Desembre per honorar a aquesta santa i que compta també amb molta tradició al municipi.

Més informació: |