La desocupació puja per segon mes seguit al Matarranya i s’arrima als màxims històrics

comarquesnord.cat . Matarranya . divendres, 5 d'octubre de 2012 .
Etiquetes:

La desocupació al Matarranya ha pujat per segon mes consecutiu, passant de 462 persones sense feina el mes d’agost a les 474 que s’han registrat aquest mes de setembre. Les xifres s’arrimen perillosament als màxims històrics que ha registrat la comarca des que l’Institut Aragonès d’Estadística publica les dades. Aquestes fan referència al febrer de 2012, quan el número de gent a l’atur al Matarranya era de 489 veïns. Des de llavors, la desocupació va seguir una tendència a la baixa durant cinc mesos fins al passat mes d’agost, quan les xifres van pujar una altra vegada.

D’aquesta forma, el Matarranya segueix una tendència similar a la de tota la comunitat d’Aragó, on l’atur ha crescut aquest mes de setembre, essent significativament rellevant el creixement que s’ha produït a la província d’Osca, superant un perillós 8 per cent. Aquí al Matarranya, el número de desocupats ha estat de 12 persones més que al setembre que a l’agost, afectant més a dones (9 casos) que a hòmens (5 casos). Per sectors, la desocupació ha afectat a serveis, passant de 255 persones desocupades a 268 (13 més). A la construcció ha crescut en 2 persones, mentre que han baixat els aturats en sector primari en 1 persona.

Per municipis, en nou d’ells s’ha produït la mateixa tendència que al Matarranya, amb un creixement significatiu a La Freixneda, passant de 31 desocupats a l’agost a 37 a setembre, o a la Vall del Tormo, que ha pujat de 18 a 22 aquest setembre. També ha crescut el número d’aturats a Arenys de Lledó (de 10 a 13), a Beseit (de 33 a 35), a Calaceit (de 56 a 58), a Fórnols (de 4 a 5), a Fontdespatla (de 20 a 23 desocupats), a Lledó (de 8 a 10), o a Massalió, on han passat de 10 a 11 persones desocupades. Mentrestant, La Portellada (amb 9 persones) i la Torre del Compte (amb 5) mantenen els mateixos nivells que a l’agost.

Per contra, un total de set municipis del Matarranya s’han comportat d’una forma diferent a la mitjana i han vist reduïdes les xifres aquest passat mes de setembre. Això es produeix de manera significativa a Queretes, on l’atur ha baixa en 5 persones (de 32 a 27 actuals). La resta de municipis han viscut una baixa de només 1 persona, com són Mont-roig (de 11 a 10 desocupats), Pena-roja (de 25 a 24), Ràfels (de 4 a 3 aturats), Torredarques (passant de 6 a 5 persones), la capital Valderrobres (que baixa de 157 a 156) i Valljunquera (que ha passat de 17 a 16 desocupats durant el setembre).

Més informació: