Montoro assegura a Rudi que hi haurà Fons Especial per a Teruel i ho qualifica d’un ‘error’

comarquesnord.cat . Matarranya . divendres, 5 d'octubre de 2012 .
Etiquetes: ,

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va haver de rectificar davant del Govern d’Aragó i va considerar un ‘error’ que el projecte dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2013 no inclogués el Fons d’Inversions de Teruel (FITE). De fet, aquesta partida pressupostària no apareix en la documentació, si bé la presidenta autonòmica Luisa Fernanda Rudi va explicar que després d’una conversa, Montoro va reconèixer l’error i que Terol comptarà per al pròxim any amb la partida de 30 milions d’euros del FITE que li correspon aportar al Govern Central.

De fet, aquest ‘error’ va aixecar molta polseguera en la província. A l’Ajuntament de la capital provincial, tots els grups municipals van donar suport a la moció que va presentar el Partit Popular en el ple ordinari que es va celebrar a inicis de setmana. A través d’aquest moció, l’Ajuntament de Terol insta el Govern Central a incloure el Fons d’Inversions de Teruel en el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat de 2013, unes inversions “gairebé pactades” que suposen 60 milions d’euros per al territori. A aquest ‘error’ s’hi sumava la reducció de gairebé un 55% en les inversions previstes el 2013.

. Crítiques i xifres injustes

Les queixes no només van arribar pel Fons d’Inversió de Terol, sinó pel tracte que ha rebut Aragó en aquests Pressupostos Generals. De fet, tres importants barons del PP com són el president del Govern de Les Illes, el president de la Generalitat Valenciana i la presidenta d’Aragó van qüestionar-los en conèixer les xifres. Aquesta última, Luisa Fernanda Rudi, va remarcar a més que “pressionarà” el que sigui necessari perquè es millori la partida pressupostària per a la regió el pròxim 2013.

Les previsions que barallava Rudi eren que hi hagués una disminució de la inversió, però que aquesta fos d’acord amb la mitjana nacional. Per això, la DGA pressionarà perquè aquestes xifres millorin “o al menys”, que Aragó es quedi també en la mitja, dintre d’aquesta caiguda pressupostària. Rudi va recordar a la vegada que Aragó va eixir “molt millorada en relació a la mitjana nacional” per als pressupostos de 2012, gràcies a l’esforç del Ministeri de Foment.

. ‘Pagar justos per pecadors’

Per la seua banda, el president del PAR i vicepresident de la DGA, José Ángel Biel, va reconèixer que “entenem que la crisi econòmica és greu, però és greu per a tots. I no pot ser més greu per a Aragó que per a altres comunitats. No podem pagar justos per pecadors”, va defensar el vicepresident d’Aragó, afegint que “els que hem fet les coses bé en general, i que hem estat els aragonesos, no podem pagar el ‘pato’ d’altres llocs”. A més, va apuntar que com a partit i soci de govern es faran les pressions que calgui.

Més informació: |