García Blanco: “Hi ha personatges espanyols que han estat molt importants i aquí ningú els coneix”

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dissabte, 6 d'octubre de 2012 .
Etiquetes: , ,

El dissabte 6 de octubre l’escriptor Javier García Blanco va presentar el seu darrer llibre ‘Héroes y villanos españoles olvidados por la historia’ a la Llibreria Serret de Valderrobres. El text ofereix la possibilitat al lector de conèixer diverses biografies d’individus d’origen espanyol, en la seua majoria desconeguts pel gran públic, que han protagonitzat fets històrics importants a diferents punts del planeta.

‘Héroes y villanos españoles olvidados por la historia’ és una obra que porta al lector fins a diferents èpoques històriques, que van des de les primeres creuades fins a la segona Guerra Mundial, a través de la participació de diferents personatges en moments claus de cada moment històric. “El llibre recull un seguit de personatges d’origen espanyol que van protagonitzar diferents fets importants en diferents moments històrics i en diversos llocs del món però que curiosament no son mencionats als llibres d’història o simplement són una breu nota a peu de pàgina”, va explicar l’autor. Tot i la varietat de històries plasmades en el text, gran part dels protagonistes estan vinculats a la història dels Estats Units. I és que un dels objectius de García Blanco en aquest llibre és “destacar la importància que van tindre alguns espanyols en la formació dels actuals Estats Units”.

Si bé, el mateix autor va anunciar que “no és que hi hagi persones que van realitzar fets importants en altres continents, però els he deixat per a un altre llibre per qüestions de temps i espai”. D’aquesta manera, al text podem trobar les històries de Juan de Miralles, un espia de la corona espanyola que va ajudar als insurgents en la independència de les colònies i que va ser amic del conegut George Washington; de Peter (Pedro) Casanave que va arribar a ser alcalde de Georgetown, gran Maestre de la Maçoneria i que va ser l’encarregat de posar la primera pedra de l’actual Casa Blanca, entre molts d’altres.

García Blanco també va destacar que l’obra “sorgeix durant les meues investigacions per a escriure articles de temàtica històrica. Normalment em trobo en alguna referència sobre el personatge en algun llibre o document, se’m desperta la curiositat i començo a buscar més informació al respecte”. Si bé, cal dir que en el cas d’alguns dels protagonistes d’aquest llibre la feina no va ser fàcil perquè “en alguns casos eren personatges tan desconeguts aquí que tota la informació i documentació sobre ells era en anglès”, va aclarir l’escriptor. És més, segons va dir García Blanco, en el cas de Pete Casanave “no he trobat cap tipus de documentació en castellà i, si no m’equivoco, a hores d’ara sóc l’únic autor que ha escrit sobre ell a Espanya”.

El fet que el llibre estigui dedicat quasi bé íntegrament a personatges masculins, en algunes excepcions, no significa que no existeixin dones que van realitzar fets importants fora de les nostres fronteres, sinó que, segons va dir l’autor, “he deixat fora del llibre a moltes dones de forma premeditada perquè tinc intenció de realitzar un pròxim treball dedicat en exclusiva a dones oblidades per la història”.

Finalment, García Blanco, que es va mostrar molt satisfet en la bona rebuda que ha tingut l’obra entre el públic, va aconsellar als futurs lectors que “tots els protagonistes tenen llums i ombres, si bé, els lectors s’han de apropar a cadascun dels personatges tenint en compte que molts dels successos que van protagonitzar s’han de contextualitzar en l’època en la que van viure”.

Més informació: | |