Més de 100 xiquets aprenen els secrets del reciclatge en la VII edició de la Ecofesta

comarquesnord.cat . Mont-roig . diumenge, 7 d'octubre de 2012 .
Etiquetes:

El diumenge, el municipi de Mont-roig va ser l’encarregat d’albergar la VII Ecofesta del Matarranya, una jornada de convivència i compromís mediambiental que enguany va estar dedicada al món del reciclatge. Va ser un diumenge carregat d’activitats i tallers, a través de les quals els participants van aprendre nocions bàsiques de reciclatge o com convertir un paper de diari o un tros de cartró en un joguet. Una VII Ecofesta que va reunir a més de 110 xiquets vinguts de diversos pobles de la Comarca i que demostra la consolidació d’aquesta activitat.

Entre els assistents hi va ser Marc, alumne de Calaceit, que va explicar als micròfons de Ràdio Matarranya que al llarg del dia “hem fet un moneder i estem aprenent a reciclar”. A més, Marc ens va concretar que “en arribar ens han donat xocolata, i que estava molt bona. Després hem fet un moneder i una cosa per a posar tisores”. Els xiquets assistents a aquesta VII Ecofesta del Matarranya explicaven que al llarg del dia “ens han ajudat a reciclar i ens han parlat de la importància de reciclar perquè així podem fer coses noves. Natres reciclem molt”, van concretar.

. Consolidant les bases

El conseller de l’Àrea de Territori de la Comarca, José Luis Roda, va destacar la bona resposta de la Ecofesta, i va concretar que “estem parlant de que pràcticament el 30 per cent dels escolars del Matarranya i també molts pares estan aquí”. Roda va recordar a la vegada que “els sagals s’ho passen molt bé, i quan es qüestió de pintar-se, emmarranar-se i jugar amb les mans, xalen molt”. El conseller de Territori també va defensar el valor pedagògic de la Ecofesta, apuntant que “si els eduquem en reciclatge des de ben menuts, ho aprendran tot molt ràpid”.

Roda va assenyalar que “cada vegada la gent està més conscienciada” en el reciclatge, i que “això és futur perquè les matèries primeres i els recursos són limitats”. El conseller de Territori també destacava que “abans, totes les botelles eren de retorn. La caixa de la llet, les gasoses, les cerveses. I ara això no passa. Arribes de comprar, i quan omples la nevera observes que has posat menys ‘bulto’ que el que t’ha quedat d’envasos”. Roda va valorar la resposta dels xiquets i dels seus pares, recordant una vegada més que “cal seguir en aquesta línia” i que “els xiquets són el futur i la clau en aquesta matèria”.

. De diademes a avions

Al llarg dels onze tallers que es van impartir en aquesta Ecofesta, hi va haver una mica de tot. Olga Ric, tècnica de Medi Ambient de la Comarca del Matarranya, va explicar que “els tallers van dirigits a aprendre a reciclar o a reutilitzar, per exemple, cartrons o paper. Hem fet avions, diademes…” Els xiquets es van dividir per edats, i en el grup més gran s’inculcava més la importància del reciclatge. A més, es va penjar un paisatge trist i sense colors que “poc a poc va recuperar el color i la vida”. També es van fer diversos concursos associats al món del reciclatge.

Mentrestant, l’alcalde del municipi amfitrió, Óscar Arrufat, va recalcar l’èxit de la cita mediambiental i va afegir que avui “estem unes 250 persones i ho considerem una bona xifra”. Al marge del paper pedagògic, Arrufat també va subratllar que mitjançant actes com la Ecofesta, “els xiquets d’un poble es coneixen amb xiquets d’altres pobles que parlen com ells i juguen com ells, i també es retroben molts pares que han anat junts a l’institut”. A més, l’alcalde de Mont-roig va recalcar l’esperit i la importància del futur (els xiquets) en el reciclatge i la tolerància del medi ambient.

. El manteniment del patrimoni natural

El desenvolupament de la Ecofesta també va comptar amb la presència del president de la Comarca del Matarranya, Francisco Esteve, que va concretar que amb l’activitat “es vol inculcar als xiquets ja des de menuts els principis que des de la Comarca ens hem marcat”. Esteve va recalar en “com mantindre aquest patrimoni natural que tenim i que els xiquets i els jóvens creixin en l’esperit de comarca i de fer les coses bé”. Per a Paco Esteve, “és un dia d’educació i conscienciació, però també és una festa perquè s’ho han de passar bé. I si xalen, és més fàcil entrar en matèria”.

Més informació: