Les neveres, presentades a Vilafranca

comarquesnord.cat . Vilafranca . dissabte, 13 d'octubre de 2012 .
Etiquetes: ,

El llibre ‘Les neveres a la província de Castelló’, de Pasqual Boira ha estat presentat aquest dissabte al Saló d’Actes de la Casa Social de Vilafranca. Boira, que durant aquest any 2012 ha tret a la llum aquest important treball sobre les neveres i el comerç del gel a Castelló, ha realitzat més de 30 presentacions per tota la provincia. Castellfort, Cinctorres, Portell, Ares, Catí, Morella, Forcall, Vilafranca, Ortells, Sorita… la gran majoria dels municipis de la nostra comarca comptaven amb neveres.

Pasqual Boira és professor de l’Institut d’Ensenyament Secundari d’Albocàsser i natural de Les Coves de Vinromà. La seua afició a la fotografia i a eixir al monte, serien els inicis d’un projecte que s’ampliaria a la zona de la Vall d’Albaida.

La comercialització del gel i del fred, va ser molt important durant uns quants segles, ja que s’utilitzava molt en la lluita contra enfermetats, epidèmies, febres….i concluria aproximadament als primers anys del Segle XX quan a ciutats com a València, Castelló o a la zona de Vinaròs, apareixen les primeres fàbriques de gel. Les neveres dels municipis no van poder competir amb les fàbriques.

Als pobles del nord de la província, a les comarques dels Ports, de l’Alt Maestrat o a la part de l’Alt Palància, tots els municipis comptaven amb nevera. Fins i tot, algunes d’elles i dels ventisquers existents servien per abastir a les grans ciutats. Es poden diferenciar varies zones de neveres a tot el territori provincial.

Interessant treball al voltant de les neveres a la província de Castelló, el realitzat per Pasqual Boira en el seu existós llibre amb el qual, l’escriptor de les Coves de Vinromà està donant a conèixer l’important patrimoni de neveres existents a la província i que permet també retre un homenatge a al gent que es va dedicar a la comercialització del gel i la neu.

Més informació: |