PARLEM D’ECONOMIA: “L’IPC”

Oriol Guimerà . 17 d'octubre de 2012 .
Etiquetes: , ,

Habitualment sentim als mitjans de comunicació notícies relacionades amb l’IPC; doncs avuí intentarem explicar qué és.
IPC són les sigles d’Índex de Preus al Consumidor, és un índex en el qual es valoren els preus d’un conjunt de productes i serveis i que té com a objectiu principal, medir l’evolució del nivell de preus dels bens i serveis de consum adquirits per les families residents a Espanya, és a dir, el que es fa es agafar un conjunt de productes i serveis que es denomina “cistella de la compra”. Aquesta cistella es compon principalment d’aquells productes i serveis que una familia normal (ni molt pobra ni molt rica) pot consumir habitualment. Són molts els que componen aquesta cistella, en concret en Espanya són aproximadament 500 articles com per exemple: quasi tot tipus d’aliments, begudes alcohòliques, tabac, roba, medicines, transport públic, despeses relacionades amb la vivenda (aigua, llum, gas…), activitats d’oci (com anar al cine), llibres, revistes, estades a hotels, serveis de restaurants, café, lloguer de vivenda i un llarg etc… Aquesta cistella es va actualitzant a mesura que va passant el temps, ja que les famílies espanyoles no consumeixen el mateix a dia d’avui que fa 20 anys.

Podriem dir que l’IPC és l’índex que medeix la inflació (pujada dels preus). Quan puja l’IPC, no significa que pugen tots els productes individualment sinó que el conjunt dels preus pugen. Per una altra banda, quan la inflació disminueix, no significa que baixa el conjunt dels preus, sino que una menor inflació significa que els preus pugen però a un menor ritme que en el passat. També cal saber que l’IPC a Espanya es veu afectat per factors estacionals, per exemple tots sabem que a Nadal els preus d’alguns productes pugen (com el marisc) o que quan arriben les rebaixes el preu de la roba baixa i a més a més hi ha articles que per la seva naturalesa, són estacionals com passa amb la fruita, llegums o hortalisses. Una altra cosa curiosa és que quan puja el barril de petroli, afecta moltíssim a l’IPC i el barril de petroli no es troba inclòs en la cistella de l’IPC (els combustibles sí), aquest augment de l’IPC produït per l’augment del petroli, es produeix perquè el petroli és una materia prima essencial que s’utilitza d’una o altra forma per l’elaboració de la majoria de bens i serveis. El mateix passa amb les altres materies primes (cereals, metalls…).

Hi ha un altre tipus d’IPC, denominat “IPC subjacent” que el que fa és excluir de la cistella de la compra, articles que varien molt de preu, com pot ser combustibles, electricitat, gas, telefonia…

Per acabar, destacar que principalment l’IPC té un efecte sobre el poder adquisitiu de les persones, és a dir, si l’IPC puja i els salaris no ho fan en la mateixa proporció, nosaltres podrem comprar menys productes per la pujada dels preus per la qual cosa serem més pobres; que es el que ens està passant a dia d’avui.

Més informació: | |