Es jubila un dels macers de Morella

comarquesnord.cat . Morella . dijous, 18 d'octubre de 2012 .

José Julian Prats deixa el càrrec de macer de l’Ajuntament de Morella després de 15 anys de servei. Esta figura, a la qual ha representat, encapçala les comitives municipals o d’altres corporacions, lluint una vestimenta amb orígens antics i portant a la seua mà una massa. Es tracta d’una tradició que simbolitza el poder de l’autoritat. Antigament, encapçalaven els desfiles reials però posteriorment, es va extendre a altres institucions com els ajuntaments. A Espanya, la presència de macers està documentada en les Juntes Generals de Guipúscoa des de l’any 1622.

José ha estat al costat de les autoritats en molts actes durant els últims 15 anys. Des de canvis de coorporacions fins a processons. També als Sexennis els macers tenen un paper important, figurant ben uniformats en cadascun dels actes on participa la coorporació municipal.

José ja ha comunitat a l’alcalde de Morella que abandona el càrrec. De fet, la visita als malalts d’este passat cap de setmana va ser l’últim acte en el qual va participar. Un recorregut llarg el va portar per les cases dels veïns que, per motius de salut, no van poder visitar a la patrona.

El vestit encara el guarda a casa, amb molt de goig. L’uniforme està composat per un tabardo, gorra i massa platejada. La massa que porten com a simbol possiblement va ser un arma defensiva, com ja empraven els cavallers en la Edat Mitjana.

El que ha sigut macer durant els últims anys anima a la joventut a implicar-se en este simbol de l’ajuntament.

Els anys passen i, en este cas, també pesen. És per això que José Julian ha decidit posar fi a una etapa al costat dels regidors i dels alcaldes. Una etapa com a macer que, difícilment, podrà oblidar.

. Vídeo . José Julián Prats deixa el càrrec de macer