La Portellada farà sis sondejos per a trobar l’aqüífer que resolgui els problemes de nitrats

comarquesnord.cat . La Portellada . divendres, 19 d'octubre de 2012 .
Etiquetes:

Finalment, la solució als problemes d’abastament d’aigua de La Portellada passarà per buscar un aqüífer de garanties dins del seu terme municipal. Així ho marca l’informe que ha presentat la Diputació Provincial a l’Ajuntament de la Portellada, un estudi que desestima de manera provisional la captació d’aigua d’aqüífers situats en municipis veïns donada la distància existent i el cost econòmic i els procediments que aquest projecte suposaria.

Mentrestant, el treball realitzat pel Gabinet Geològic de la institució provincial planteja iniciar una nova investigació hidrogeològica al·luvial del riu Matarranya, situat al terme municipal de La Portellada. En aquest lloc s’han marcat sis punts on es faran sondejos, compresos entre els 15 i els 27 metres de profunditat, que puguin aportar aigua de les millors condicions de qualitat i quantitat possible. Ramon Millán, vicepresident segon de la Diputació, va assenyalar que “el problema de l’aigua contaminada de La Portellada ens preocupa seriosament perquè afecta la salut dels veïns”.

Per això, des de la Diputació de Terol “s’han posat sobre la taula totes les possibilitats que puguin posar fi a aquest problema” i ara “esperem trobar aigua sense contaminar i amb totes les garanties sanitàries”. El Gabinet Geològic ha formulat un pla de treball que haurà de realitzar l’ajuntament de La Portellada. Ell serà l’encarregat de contractar a una empresa la realització dels sondejos en els sis punts definits pels tècnics de la DPT, i un cop coneguts els resultats d’aquesta investigació, s’iniciarà el procediment per a la redacció del projecte de la nova captació d’explotació definitiva de l’aigua.

El vicepresident segon de la Diputació va subratllar que l’ajuntament de La Portellada explicarà, com ho ha fet fins ara, “amb el suport de l’Institut Aragonès de l’Aigua i el suport tècnic de la institució provincial”. Els problemes de contaminació de l’aigua de boca que van sorgir a La Portellada no es van poder resoldre a través de la planta potabilitzadora existent a la localitat. La inversió que hauria de realitzar per a ampliar aquest sistema era excessivament costós i no resolia definitivament la presència dels nitrats a l’aigua. La DPT ha buscat “solucions viables, efectives i de baix cost que posi fi a aquest problema”.

Més informació: