La tradició i la música del Ball del Poll tornen un any més a Torredarques

comarquesnord.cat . Torredarques . divendres, 26 d'octubre de 2012 .
Etiquetes:

Demà dissabte, Torredarques albergarà el Ball del Poll, una festa tradicional que tot i que és difícil situar-ne el seu origen, s’ha convertit en una de les més boniques de la tardor. Des de fa molts anys cap aquí, l’Associació Cultural Monegrell fa possible que els sons de les dolçaines i el tabal interpretin el Ball del Poll de Torredarques, la peça original de la festa. Aquells que lluiten per emportar-se el premi (un pollastre, com marca la tradició) han de ballar al ritme de la música després de fer-li una reverència al jurat. Finalment, el jurat tria el guanyador de l’edició.

Tradició, entreteniment i nostàlgia es barregen en el Ball del Poll de Torredarques, que és l’únic municipi del Matarranya que ha mantingut aquesta festa. Altres municipis com Mont-roig o Pena-roja, antigament també celebraven el Ball del Poll. I la festa de cada poble fins i tot tenia la seua música original. Ara fa uns anys, Pena-roja també recuperà la tradició per a les Festes Patronals de setembre, però des d’un anys cap aquí s’ha deixat de fer. Per contra, Torredarques segueix ferm a les tradicions, i aquest cap de setmana tornarà a viure aquesta festa.

De fet, parlar del Ball del Poll ens obliga a marxar cap al segle XVIII, encara que és al segle XIX, més concretament a Herbers, on trobem les primeres manifestacions escrites relacionades l’any 1873 sobre el Ball del Poll. Herbers és, a més, un dels pocs pobles que segueix mantenint la tradició. I en aquest cas, ells ho fan durant les Festes d’Agost. La Mata, Xiva, Beseit, La Freixneda i Aiguaviva són altres dels pobles que antigament celebraven el Ball del Poll. I aquí, el ritual era molt paregut. Ballar al so de la música i qui millor ho feia, s’emportava el pollastre.

L’Associació Cultural Monegrell i el poble de Torredarques ens porten aquest cap de setmana una nova edició del Ball del Poll. Al mateix temps, i per a allargar la jornada de demà, tindrem música en viu al Bar Municipal. Tindrem doble sessió de ball amb els Ya Babé, de Queretes, que segons va explicar Fernando Mallén, cantant i guitarra de la banda, “farem sessió més tranquil•la per la tarda i ja a la nit tocarem les cançons més animades”. Al llarg de la nit de dissabte també actuaran els Omeveigues (Valderrobres) i els Zirujanos Plastikos.

Més informació: