Naix Aurora, un programa per a fomentar l’ocupació femenina en el medi rural

comarquesnord.cat . Serveis Socials . divendres, 26 d'octubre de 2012 .
Etiquetes:

El secretari d’Estat de Serveis Socials i d’Igualtat, Juan Manuel Moreno, i la directora general per a la Igualtat d’Oportunitats i de l’Institut de la Dona, Carmen Plaza, acompanyats pel secretari general de la FEMP, Ángel Fernández, van presentar el passat dimarts 23 d’octubre el Programa Aurora, en el qual participa la comarca del Matarranya, i que està dirigit a afavorir la integració laboral i social de dones en l’entorn rural. Precisament, membres del Consell Comarcal van assistir aquest dimarts ha signar el conveni del Programa Aurora.

El programa, cofinançat pel FSE, es realitzarà mitjançant acords de col•laboració amb diverses entitats locals i beneficiarà unes 260 dones que resideixen en 13 zones del voltant de 5.000 habitants. El perfil de les participants serà el d’aquelles dones que, per edat o formació, troben més dificultats per a accedir a un lloc de treball. Les entitats participants són Caravaca de la Cruz (Múrcia); Villafufre, Santillana del Mar i Campo del medio (Cantàbria), Autol i Cenicero (La Rioja), Almadén, Argamasilla de Calatrava i Viso del Marqués (Castella-la Manxa), la Comarca de Matarranya i la Comarca de Tarazona (Aragó); Garachico (Canàries) i el Consorci de la Zona Mitjana (Navarra).

El contingut del programa consta de dues parts: en la primera es treballa sobre aspectes personals i coneixements, expectatives, necessitats i demandes de les dones, i una segona centrada en l’itinerari professional, basada en la motivació laboral i proporcionar una formació ocupacional vinculada a l’oferta laboral local. Es contemplen, així mateix, les opcions d’autoocupació en funció dels recursos naturals de l’entorn.

Juntament amb la integració social i laboral, el programa Aurora busca fomentar l’autonomia econòmica i un major reconeixement social del paper principal que les dones tenen en la sostenibilitat i creixement del medi rural. Altres objectius del programa són: impulsar la cotitularitat, promoure la igualtat de tracte i oportunitats i reduir els desequilibris de gènere, afavorir l’alfabetització digital, fomentar el moviment associatiu i la creació de xarxes, incrementar la participació política i social femenina, promoure la viabilitat social dels municipis i eradicar la violència de gènere.

Cal recordar que, al nostre país, el medi rural suposa el 80% del territori i comprèn tota la producció primària així com gran part de la transformació agroalimentària, que suposa prop del 20% del PIB. Agrupa el 20% de la població, de la qual les dones suposen el 50% i assumeixen el 80% del treball domèstic i de cures, de les quals, el 12% són treballadores fixes i el 7% empresàries. A més, segons les dades ofertes pel secretari d’Estat durant la seua intervenció, el 67% de les dones de l’àmbit rural dedica el seu temps a tasques domèstiques o la cura d’algun familiar, enfront del 32,8% dels homes.

Més informació: