Els agricultors preveuen una temporada de l’oliva molt fluixa degut a la forta sequera

comarquesnord.cat . Agricultura . dilluns, 29 d'octubre de 2012 .
Etiquetes:

El sector primari preveu una temporada de l’oliva força fluixa. Després de tres anys que han destacat per unes collites prou bones en quant a oliva, per a la del 2012/13 s’espera una caiguda significativa. De fet, i segons les previsions, podria recollir-se només el 20 per cent del que s’acostuma en les campanyes bones, una reducció que inclús ha afectat en les oliveres de regadiu. La causa d’aquesta davallada, la falta de precipitacions que arrossegava el Matarranya durant tot l’any, ja que a excepció d’aquest octubre, gairebé no ha plogut gens al nostre territori.

El president de la Denominació Origen (DO) Aceite de Oliva del Bajo Aragón, Alfredo Caldú, va concretar que “una valoració exacta no la tenim, però creiem que serà una campanya bastant baixa. Hi ha moltes zones afectades per la sequera”, i el problema que hi ha és que “no hi ha oliva”. Durant aquest octubre ha plogut, “i l’oliva que hi ha doncs s’engordirà. Però el problema que tenim és que no hi ha fruit”. Per tant, Caldú creu que “la campanya no serà ni un 20% del d’una campanya bona. I segurament m’he quedat curt, perquè pot ser menor encara”.

Una reducció generalitzada

Les oliveres del Matarranya no s’escapen de la situació que existeix a l’Estat Espanyol, perquè “totes les regions d’Espanya estan afectades”, va remarcar Caldú. De fet, fins i tot les zones de regadiu o de suport per degoteig “tenen menys collita”. Pel que fa als bancals del Matarranya, de secà, les oliveres “estan molt afectades”. Ha plogut poc o no gens fins a la tardor, encara que al mateix temps “venim d’unes bones collites” durant els últims anys, i “al final l’arbre també ho sent”. Les males previsions de la campanya han fet que pugi el preu de l’oli aquests mesos, encara que hi ha més factors al darrere.

Tot i que s’espera una temporada fluixa, des del món de l’oli defensen que “hi ha molt oli d’estoc de l’any passat”. De fet, l’any passat va ser una collita de rècord, amb més de 1,6 milions de tones a Espanya, i això té difícil venda en només un any. Per tant, “ha d’haver-hi romanents” i queda garantit el consum d’oli per al 2013. En relació a la forta pedregada que va afectar a la Vall del Tormo a inicis d’octubre, el president de la DO Aceite de Oliva del Bajo Aragón va reconèixer que “una mica sí que va tocar”. I un fet similar va succeir en les pedregades que han sorprès les finques de Valdealgorfa.

Més informació: