Les tradicions i la festa popular tornen a Torredarques amb el Ball del Poll

comarquesnord.cat . Torredarques . dilluns, 29 d'octubre de 2012 .
Etiquetes:

La festa popular va tornar aquesta tardor al Matarranya amb una de les tradicions més antigues del nostre territori. Parlem del Ball del Poll de Torredarques, que com tots els mesos d’octubre des de fa uns anys cap aquí vol recordar el procés de municipalització de Torredarques, que fins 1791 va dependre de Mont-roig. Un Ball del Poll que va ser molt participatiu i que finalment va premiar amb un pollastre el veí Enrique Balletbó, a qui es va considerar el millor ballador de la festa. D’aquesta forma, Balletbó succeeix a Juanma Pons, guanyador de la passada edició.

Degut al fred, el Ball del Poll es va celebrar al centre social, i van ser els més menuts els encarregats de trencar el gel i en eixir a ballar. Poc a poc, els assistents (sobretot veïns de Torredarques, però també de Mont-roig) perderen la por i s’animaren a ballar, sent el Ball del Poll d’enguany molt participatiu. A més, i segons va explicar Pedro Estopiñán, “va ser un dia molt complet i la veritat és que va anar tot molt bé. No era pont però hi va haver bona participació per part de la gent. Tots els anys tenim la mateixa història: costa trencar el gel, però al final acaba sent una festa”.

A més, enguany el Ball del Poll venia envoltat d’activitats complementàries. Durant el matí es va fer una excursió pel terme municipal, mentre que a partir de les cinc de la tarda, la campanya d’animació a la lectura de la Comarca del Matarranya va aterrar al centre social, amb una gimcana literària que va tindre molt bona acollida entre els xiquets del poble. De cara a la nit, els grups de música matarranyencs Omeveigues i Ya Babé es van encarregar d’amenitzar la festa amb un AURA 2012. La festa es va allargar fins a altes hores de la matinada.

Molta tradició

Parlar del Ball del Poll ens obliga a marxar al segle XVIII, encara que és al segle XIX, més concretament a Herbers, on trobem els primers documents escrits relacionats l’any 1873 sobre el Ball del Poll. Herbers és, a més, un dels pobles que segueix mantenint la tradició. I en aquesta ocasió, ho fan durant les Festes d’Agost. La Mata, Xiva, Beseit, La Freixneda, Pena-roja, Mont-roig i Aiguaviva són altres dels pobles que històricament celebraven el Ball del Poll. I aquí, el ritual era molt paregut. Ballar al so de la música i qui millor ho feia, s’emportava el pollastre.

Més informació: