La flama del Correllengua no va faltar a la seua cita a Morella

comarquesnord.cat . Morella . dilluns, 5 de novembre de 2012 .
Etiquetes: ,

La flama del Correllengua no va faltar a la seua cita habitual a Morella. En aquesta ocasió, de forma especial, ja que va ser el primer acte impulsat des de la nova Comissió de l’Aplec dels Ports que l’any que ve es celebrarà en la localitat. Això es va notar, amb la presència de molts de joves en el pasacarrer que encapçalaven els Gaiteros de Morella. La flama va ser portada per representants de la Comissió durant un recorregut que partiria des de la Plaça de Sant Miquel, fins la Plaça Colón. Nombrosos participants anirien darrere d’una pancarta en la que es podia llegir el lema del Correllengua 2012: ‘Llibertat, cultura i llengua’. Un dels moments centrals, va ser la lectura del manifest elaborat pels organitzadors de l’Aplec. Unes paraules reivindicatives que també van tractar que s’està commemorant l’any Joan Fuster, complint-se 50 anys de la publicació de l’obra ‘Nosaltres els valencians’. Andreu Serret, president de la Comissió de l’Aplec, va llegir el text.

Entre d’altres reivindicacions, en el manifest es donava suport a “l’ús ple del valencià, de la nostra llengua catalana, en tots els àmbits de la vida pública”, defensant que “volem el seu ús normal per part dels governants i les administracions, pels mitjans de comunicació públics i privats, i a l’ensenyament, on les conquestes aconseguides durant anys es troben ara en seriós perill per tota una sèrie de mesures que poden afectar greument, entre d’altres aspectes, aquesta normalització lingüística”.

Segons el manifest “la llengua és una realitat viva, a l’igual que la nostra comarca i la resta de país; i per això l’hem de cuidar”. Entre els aspectes que es van recordar van estar el tall de les emissions de TV3 i Aragó TV a Morella al juny del 2010, rebutjant “la hipocresia i l’autoritarisme del govern valencià, al mateix temps que les seues mentides i promeses buides”. Per altra banda, reiterarien el seu compromís per tirar endavant l’Aplec dels Ports 2013 “que ens manté units a la comarca”, així com el 80 aniversari de les ‘Normes de Castelló’. Les darreres frases parlarien també de la situació de crisi “quan molts aspectes de la vida que semblaven immutables són ara qüestionats i es troben subjectes a canvis impensables encara fa pocs anys, volem ratificar la nostra fidelitat a la llengua, i la nostra voluntat i esperança de construir un país en llibertat, on la nostra identitat col·lectiva siga plenament assumida per la població”.

Amb la música dels Gaiteros seguiria el Correllengua que també comptaria amb la presència de l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés i la regidora de cultura, Maria Rallo. Aquest esdeveniment es celebra per reivindicar a través d’una proposta festiva i integradora el foment de l’ús social de la llengua i de la seva unitat, la difusió de la nostra riquesa cultural i l’enfortiment de la personalitat i autoestima com a poble. Una flama que recorre municipis que comparteixen una mateixa llengua.

. Vídeo . La flama del correllengua no va faltar a Morella

Més informació: |