La desocupació puja perillosament per tercer mes consecutiu al Matarranya

comarquesnord.cat . Matarranya . dimarts, 6 de novembre de 2012 .
Etiquetes: ,

La desocupació al Matarranya ha pujat per tercer mes consecutiu, passant de les 476 persones sense feina el mes de setembre a les 481 que s’han registrat aquest mes d’octubre. Les xifres continuen arrimant-se perillosament als màxims històrics que ha registrat la comarca des que l’Institut Aragonès d’Estadística (IAE) publica les dades. Aquestes fan referència al febrer de 2012, quan el número de gent a l’atur al Matarranya era de 489 veïns. Des de llavors, la desocupació va mantindre una tendència a la baixa durant cinc mesos fins al passat mes d’agost, quan les xifres van tornar a pujar.

D’aquesta forma, el Matarranya segueix una tendència similar a la de tota la comunitat d’Aragó, on l’atur ha crescut aquest mes d’octubre, essent similar a les tres províncies, amb una progressió més significativa a la província de Teruel, amb un +5,61% (que són 572 persones més a l’atur. A Saragossa, el creixement ha estat del +3,3% mentre que a Osca, del 4,41%. Aquí al Matarranya, el número de desocupats ha estat de 5 persones més a l’octubre que al setembre, afectant més a hòmens (3 casos) que a dones (2 casos). Per sectors, la desocupació ha afectat sobretot a agricultura, passant de 46 persones desocupades a 58 (12 més). A la construcció ha baixat en 9 persones, mentre que en la indústria ha pujat en 4 i en serveis ha pujat en 1.

Per municipis, en set d’ells s’ha produït la mateixa tendència que al Matarranya, amb un creixement significatiu a La Freixneda, passant de 37 desocupats al setembre a 41 a l’octubre, o a Calaceit, que ha pujat de 58 a 62 aquest octubre. També ha crescut el número d’aturats a Queretes (de 27 a 28), a Fontdespatla (de 23 a 24), a Lledó (de 10 a 11), a Mont-roig (de 10 a 12) i a Vall-de-roures (de 156 a 157 persones). Mentrestant, a Fórnols (amb 5), Massalió (amb 18), Pena-roja (amb 24), Torredarques (amb 5), La Torre del Compte (amb 5) i Valljunquera (16), es mantenen les xifres del setembre.

Per contra, un total de cinc municipis del Matarranya s’han comportat d’una forma diferent a la mitjana i han vist reduïdes les xifres aquest passat mes d’octubre. Això es produeix de manera significativa a Arenys de Lledó, on l’atur ha baixat en 4 persones (passant de 13 a 9 veïns), mentre que a Beseit ha baixat en dos persones, passant de 35 a 33. A la Vall del Tormo (de 22 a 21), La Portellada (de 9 a 8) i a Ràfels (de 3 a 2) ha baixat la desocupació en una persona a l’octubre. Precisament, és Ràfels el municipi del Matarranya amb l’índex de gent sense feina més baix.

Més informació: |