La Diputació s’uneix al projecte Life + als Ports d’Intercoop

comarquesnord.cat . Morella . dimarts, 6 de novembre de 2012 . 2 comentaris
Etiquetes: , , ,

La Diputació de Castelló, a través del servei dels Centres de Dinamització Econòmica i Social (Cedes), s’ha compromès a col·laborar amb el projecte Life + per a la catalogació agrícola i recuperació d’espècies tradicionals en la comarca dels Ports. La iniciativa, gestionada per la Fundació Intercoop, durà a terme durant un període de quatre anys (2013-2017) un estudi per a recuperar la varietat vegetal en un territori tan advers per al desenvolupament agrícola com és la zona citada.

Les espècies a analitzar seran les plantes medicinals, com la floreta blanca o el té de roca; hortícoles, com la pataca, tomata o meló; fruiters, com la nespra o el cirerer; i industrials com el vímet o cànem. Per a això, a més de l’ajuda de la institució provincial, comptarà amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València.

“No podem permetre’ns perdre la gran riquesa d’espècies que posseeix el nostre territori posat que l’agricultura ha sigut un pilar fonamental de la nostra economia, per això són necessaris aquest tipus de projectes per a salvaguardar, protegir i difondre el nostre patrimoni natural. La Diputació ofereix totes les seues eines perquè la iniciativa es puga realitzar amb la màxima solvència”, ha explicat el president provincial, Javier Moliner.

Els objectius del projecte són la caracterització i conservació de tot aquell material vegetal, realitzant una selecció d’aquells cultius que tinguen aplicació comercial, així com la recuperació d’aquells terrenys cultivables que han sigut abandonats. Com a conseqüència d’aquesta actuació, es crearà una xarxa d’agricultors que desenvoluparan els cultius i una xarxa de comercialització d’aquestes varietats, sustentades en el cultiu agrícola sostenible.

Cal destacar que la motivació d’aquesta iniciativa ve marcada perquè l’agricultura en la zona dels Ports presenta una sèrie d’inconvenients, com l’orografia muntanyenca, el clima fred, la falta de recursos o les dificultats de comunicació, que ha anat concloent en un abandó de les terres, pèrdua de biodiversitat agrícola i en un augment de l’envelliment agrícola a causa de l’emigració de la població per falta de rendibilitat en el camp.

El projecte vol demostrar que es poden recuperar aquelles varietats vegetals que estaven perfectament adaptades al terreny, amb la finalitat de tornar a garantir una producció local amb garantia de qualitat.

Més informació: | | |

/span> comentaris

  1. Doble Rasero, Hipocresía. Totes les actuacions suposadament “ecologistes” son contradictories amb el Fracking!

  2. Segur que hi haurá lloc entre els pous de gas, esta diputació sempre tant pragmàtica.