Massalió tanca la ‘campanya del préssec’ recollint uns 2 milions de quilos de fruita

comarquesnord.cat . Agricultura . dijous, 8 de novembre de 2012 .
Etiquetes:

El cap de setmana del 3 i 4 de novembre es va donar per finalitzada la campanya del préssec d’aquest 2012, una temporada en la que la Cooperativa San Isidro de Massalió ha arribat a recollir gairebé 2 milions de quilos de fruita. De fet, les xifres absolutes marquen que la campanya s’ha tancat amb 1.985.000 quilos de préssec, molt superiors als de l’any passat. La temporada d’enguany ha destacat també per un préssec gros, de bon calibre, i uns preus que per a l’agricultor tendeixen a ser ‘regulars’. A més, la forta pluja de meitats d’octubre ha generat força destrio entre la collita, més en unes finques que en unes altres.

Segons va explicar Isidro Caldú, president de la Cooperativa de Massalió, “estem prou contents de com ha anat tot, encara que el mes d’octubre va anar molt just en quant a preus perquè va arribar una acumulació molt gran de préssec i al ploure tant, va haver molt de destrio”. De fet, aquest ha estat el gran ‘però’ de la collita d’enguany. Les fortes precipitacions d’octubre. Caldú va definir que “l’aigua de pluja fa molt de mal. És verí, en època de collita”. I és que “quan més calibre de préssec hi ha en un arbre, més mal fa perquè ix més tacat. Si un agricultor ha fet préssec de calibre 15 o 16 en un 70% de la seua collita, li ha sortit un 30-40 per cent de destrio”. I en aquestes circumstàncies “el soci no guanya pràcticament res. I això és una pena”.

. ‘Una fruita molt delicada’

El president de la Cooperativa San Isidro de Massalió va recordar que aquest curs s’han patit també pedregades, encara que la collita del préssec tardà es pot qualificar de “molt bona. Ha estat un any molt bo, on el préssec s’ha fet gros, i amb agricultors que estan fent les coses molt bé”. Al mateix temps, Caldú va defensar l’esforç que hi ha darrere per a fer un producte de qualitat. “S’ha treballat molt”, recordà, afegint que el préssec “és una fruita molt delicada”. Finalment, i al llarg d’aquesta temporada 2012, els més de 80 socis que integren la Cooperativa de Massalió han arribat a collir vora els 2 milions de quilos de préssec, molt per sobre dels 1,6 milions que es van recol•lectar la passada campanya. La collita d’enguany també ha estat una mica tardana.

La collita del préssec d’enguany ha estat abundant, xocant amb la tendència a la baixa d’altres productes de la terra com l’ametlla, la civada, el raïm o les previsions de l’oliva, que seran bastant més limitades que les d’altres anys. Pel que fa a la sequera del 2012, Caldú va recordar que “des de Massalió es veia que enguany es regaria bé. El problema pot estar de cara al pròxim any, perquè si no plou la cosa pot estar fumada. Ara hauria d’entrar aigua al pantà. Aquest octubre al monte ha fet un bon remei, però sobretot que ara entri aigua al pantà”. Satisfacció, per tant, per als agricultors d’horta del Matarranya, encara que reconeixen que els preus haguessin pogut ser una mica millors.

Més informació: