El Consell Agrari de Morella s’oposa a la utilització del fracking

comarquesnord.cat . Morella . dimarts, 13 de novembre de 2012 .
Etiquetes: , ,

El Consell Agrari de Morella es va reunir anit per a abordar les principals novetats que afecten este sector i dir no a la utilització de la tècnica de fractura hidràulica -fracking- per a dur a terme prospeccions petrolíferes. Els agricultors dels Ports i el Maestrat serien el col·lectiu més perjudicat per estes actuacions, ja que hi hauria un risc quasi insalvable, segons els experts, de contaminar els aqüífers. Cal recordar que l’Ajuntament de Morella ha sigut el primer consistori a presentar les al·legacions contra l’extracció d’hidrocarburs en estes zones i ha exigit a la Conselleria de Medi Ambient que suspenga la tramitació del projecte de Montero Energy, pels dubtes que genera el projecte.

La comarca dels Ports és una zona en què, en diferents èpoques de l’any, els ramaders i agricultors pateixen la falta d’aigua degut a les sequeres. Les prospeccions a la cerca d’hidrocarburs necessiten una gran quantitat d’aigua que no hi ha en esta zona. A més, cal recordar que este sistema de prospecció es basa a perforar a fins a cinc quilòmetres davall el subsòl i injectar aigua a pressió amb altres components com terra i fins a sis-cents productes químics contaminants i, que poden ser perjudicials per a la salut. Els experts ja han advertit que el fracking contaminaria els aqüífers de la zona i és una tècnica prohibida en alguns paíssos de la Unió Europea, com França.

Per tot això, el Consell Agrari ha dit no a la utilització del fracking, recolzant la postura inicial del consistori morellà. L’edil de desenvolupament rural, Rafa Pallarés, afirma que “el fracking comporta una sèrie de conseqüències que posarien en perill la indústria agroalimentària de Morella i els seus recursos paisatgístics i mediambientals”. Per això, recorda que “a part dels dubtes d’impacte econòmic que genera este projecte, la utilització d’esta tècnica podria afectar molt negativament aquelles persones que, com els ramaders i agricultors, basen la seua activitat en el manteniment del territori”.

Finalment, l’edil va anunciar que la setmana que ve es constituirà el Consell de Medi Ambient, que també abordarà esta qüestió.

Més informació: | |