Aules buides i patis sense alumnes marquen el 14-N al Matarranya

comarquesnord.cat . Matarranya . dimecres, 14 de novembre de 2012 .

Són les nou i mitja del matí. Sona la campana d’entrada a les aules. Però a diferència de la resta de dies, ahir dimecres al pati no hi havia ni alumnes ni professors. Només els serveis mínims, en aquest cas representats pel director del centre. El sector educatiu ha estat el gran protagonista de la vaga general del 14 de novembre al Matarranya. Van ser molts els docents que secundaren el dia de vaga, tant en educació infantil i primària com en secundària. En alguns centres educatius com el CEIP Vicente Ferrer de Valderrobres, la vaga va ser secundada per tots els professors d’educació primària. El dimecres, el pati i les aules del centre escolar van estar en el més absolut silenci, una sensació que només va trencar la forta tronada que va sorprendre la capital del Matarranya cap a les onze del matí.

L’ensenyament de primària del CEIP Vicente Ferrer va ser una de les excepcions entre el sector educatiu del Matarranya, ja que el seguiment de la vaga va ser molt irregular. Encara així, va ser nombrós. En els CRA de la comarca, com són l’Algars, Matarranya, Tastavins i La Freixneda, alguns professors van secundar la vaga, altres no, i alguns pares d’alumnes d’escoles com la de Beseit, Queretes, Pena-roja, Massalió o Calaceit van decidir no portar els xiquets a les aules aquell dia. En alguns centres, l’afluència de xiquets no arribava al 30 per cent si es compara en un dia ‘normal’ de classe. Una cosa pareguda va succeir al IES Matarranya, encara que l’efecte de la vaga va ser molt més rellevant. L’afluència d’alumnes va ser molt inferior a la de la resta de dies, amb una assistència que era inferior incús del 15 per cent.

. 56,8 per cent de seguiment

Segons va destacar Miguel Barba, docent i cap d’estudis del IES Matarranya, “entre el personal docent i el personal laboral” del centre educatiu, “hi va haver un seguiment del 56,8 per cent a la vaga”, mentre que gairebé el 90 per cent dels alumnes no van assistir ahir a l’institut. Al respecte, Barba que és difícil saber si els alumnes que no van anar a classe perquè secundaven la vaga o per altres motius. I a la vegada, el cap d’estudis del IES Matarranya va recordar que “a les classes que havia de dirigir personal docent que va vindre a treballar, els alumnes havien d’assistir. També a aquelles on el personal no va poder vindre per motius particulars però que no secundava la vaga”. Aquelles que no calia cobrir eren les que havien de dirigir els docents que no van assistir al centre perquè secundaven la vaga.

Molts dels professors dels centres educatius i CRA del Matarranya que van secundar la vaga d’ahir van marxar a Alcanyís, on estava prevista una marxa i una concentració en defensa de l’ensenyament públic. Pel que fa a xifres generals facilitades pel Govern d’Aragó, el seguiment de la vaga va ser molt desigual en funció de cada província. A Terol, on hi ha més escoles rurals, el seguiment del dia de vaga va ser d’un 20,6 per cent, mentre que a Osca pujava fins al 42,04 per cent i a Saragossa superava el 50% en 8,23 punts. En la resta de sectors, el seguiment de la vaga general al Matarranya va ser de caràcter molt anecdòtic.