La sequera castiga la producció de raïm, que cau en un 50 per cent al Matarranya

comarquesnord.cat . Matarranya . divendres, 16 de novembre de 2012 .
Etiquetes:

L’any 2012 que estem a punt de deixar ha vingut marcat per un hivern, una primavera i un estiu nuls de precipitacions. Això ha tingut una repercussió negativa en agricultura i ramaderia. Els pastos, l’oliva, la civada i la collita d’ametlles s’ha vist perjudicada, com també el raïm. De fet, i segons sondegen els viticultors del Matarranya, la producció de raïm ha estat gairebé un 50% inferior a la de fa dos anys a Queretes i a Calaceit, mentre que a Lledó i Arenys de Lledó se n’ha tret un millor rendiment. Una sequera que castiga la producció i que de cara al pròxim any augura una pujada de preus en el vi.

Segons va dir Alfonso Cardona, de la Cooperativa San Pedro de Queretes, la verema d’enguany “ha sigut un 28 per cent més fluixa que l’any passat i un 50 per cent menys que la de fa dos anys”, per la qual cosa “la falta d’aigua s’ha notat moltíssim”. De fet, “no hem tingut ni una sola tronada, aquest estiu”. Coincideix amb ell César Bernús, de Celler d’Algars a Arenys de Lledó, qui va reconèixer que “la collita ha anat bé, però en global ha estat molt curta. Portàvem dos anys de pluja molt escassa”, i es pot parlar de que s’ha obtingut “al menys un 50 per cent menys de producció d’una collita mitjana”.

. Uns bons vins

En relació a l’obtenció del vi, Bernús va defensar que “parlar de qualitat és molt relatiu i hi ha molt a discutir. Si l’elaboració d’un vi es basa només en la climatologia, doncs sí”, es pot parlar d’un any 2012 de bons vins. “Però si en anys de molta collita redueixes la producció en cep i mires de poder concentrar la collita, al final les plantes s’acostumen a optimitzar tots els anys”. Per això, des de Celler d’Algars van defensar que “en quant a qualitat, i a nivell particular i del nostre celler, tindrem uns bons vins” i la qualitat serà “com la de tots els anys”.

Des de Bodegas Crial de Lledó, María Teresa Crivillé va apuntar que “al nostre celler no és que el resultat sigui molt bo, sinó excel•lent”, i va afegir que això té unes causes internes i externes. Crivillé va concretar que “ha estat un any excepcional, no bo del tot perquè haguéssim demanat més aigua. Però això ha fet que el vi hagi sortit com cap any”. A això cal afegir-hi el treball intern de la bodega en l’elaboració del vi. Crivillé va dir que “en el moment de la collita et jugues el treball de tot l’any”, i per això cal “mirar grau a grau, cep a cep, perquè el temps que li dediques el recuperes després en qualitat”.

Per la seua banda, des de la Cooperativa de Queretes van remarcar que “tenim els vins analitzats i la qualitat d’enguany és molt bona”. Al respecte, Cardona va reconèixer que “els tempranillos destaquen una mica més que els altres anys, mentre que les garnatxes i els macabeus han sortit com els altres anys o una mica millors”. Cardona va defensar el treball que hi ha darrere per a obtindre bons caldos, concretant que “cada any s’intenten fer les coses millors”. Els vins de la collita 2012 podrien començar a comercialitzar-se a darreries d’any.

. Benvingudes precipitacions

Els viticultors van fer referència a les precipitacions de principis de tardor. Al respecte, Bernús va remarcar que “hem tingut la sort que ens han caigut 280 litres després de veremar, i això ens dóna una reserva hídrica molt important per al pròxim any”. A més, va recordar que “si no hagués plogut tindríem problemes, perquè la planta, encara que a l’hivern queda completament desfullada, si no ha tingut prou aigua durant l’any i si el raïm ha consumit substàncies de reserva, queda molt debilitada”. Tot i això, des del sector recorden que seria bo que plogués prou durant el cicle vegetatiu dels ceps.

Més informació: