La supressió de les aportacions de la DGA posa contra les cordes les Escoles de Música

comarquesnord.cat . Matarranya . divendres, 16 de novembre de 2012 .
Etiquetes: , ,

Notícies tristes per a la formació musical en uns dies que haurien d’estar marcats per l’alegria que sempre desprèn Santa Cecília, Patrona dels Músics. El Departament d’Educació de la DGA va anunciar el passat dijous 8 de novembre la supressió de l’aportació de 91.000 euros destinada al finançament de les Escoles Municipals de Música de l’Aragó, una decisió que posa contra les cordes la gestió, la viabilitat i el futur de les mateixes. En el cas de Valderrobres, l’escola deixarà de rebre 9.000 euros, mentre que a Calaceit la quantitat és de 3.200 euros, la desaparició d’unes ajudes que se’ls han notificat quan ja havia començat el curs.

La decisió ha aterrat al Matarranya amb molta preocupació. José Miguel Roig, director de l’Escola Municipal de Música de Valderrobres, va concretar que “ens han comunicat que enguany tindrem subvenció 0” per part de la DGA, afegint que “hi ha un munt de coses que no s’hagueren hagut de fer així”. A inicis de curs, Roig ja va explicar als micròfons de Ràdio Matarranya que no havien rebut cap notificació d’Ensenyament en relació a les aportacions anuals, quan normalment això es fa al maig. De fet, Roig va apuntar que “ho solen notificar aquell mes perquè així les escoles fan una previsió dels diners que disposaran per al pròxim curs”.

. ‘No és comprensible’

Per això, el director de l’Escola de Música de Valderrobres va defensar que “les coses no s’han fet bé”. I és que la desaparició d’aquestes aportacions “les han notificat al mes de novembre, una vegada ha començat el curs i tenim contractat tot el personal”. Roig va afegir que “és una reducció molt important. I si marxem quatre anys enrere”, quan l’aportació era “de 19.112 euros, doncs encara ho és més. Això ha estat la punteta, perquè fa quatre anys havíem tingut una reducció del 60 per cent”, va remarcar Roig, que va afegir que “entenc que estem als temps que estem, que hi ha moltes necessitats, però hi ha coses que no són comprensibles”.

José Miguel Roig feia menció a la ‘Guía de Escuelas Municipales de Música’ editada pel Ministeri d’Educació i la Federación Española de Municipios y Provincias el 2010, “on diu de l’imprescindible de les escoles de música en la cohesió social i en la vida cultural dels municipis”. Allí també es parla “del finançament ideal, l’ideari europeu que són a terços, amb un 33% administració autonòmica, 33% administració local i 33% quotes dels socis”. Roig va defensar que “ja m’agradaria que entre totes les institucions arribessin al 30%, perquè aquí a l’Escola el 77% del pressupost és a base de la butxaca dels alumnes”.

. La viabilitat de les escoles

Al mateix temps, Roig va recordar que “els nostres ajuntaments i la Comarca han estat mantenint-se amb la seua línia d’ajudes sense fer retallades. Però estem preocupats perquè la crisi ens afecta a tots i esperem saber, el més prompte possible, si tenim més retallades”. Al respecte, el director de l’Escola de Música de Valderrobres va concretar que “a partir d’aquí estudiarem la viabilitat de l’escola”, perquè “les quotes dels alumnes estan al límit i creiem que no han de pagar més, i que els diners que cobren els professors estan també al límit”. Davant aquesta greu situació, Roig va ser clar. “Pots tapar-te els ulls i dir que ja m’ho plantejaré tot el dia que s’hagi de tancar l’escola”.

Des de la Federació Comarcal de Música del Matarranya, Ricard Solana va catalogar la situació de “greu” i de futur “incert” per a la formació musical al territori. Solana va dir que “hem tingut una reunió de la Junta i hem vist que gràcies a una ajuda que tenim de la Comarca podrem arribar a finals de curs. Justos, però podrem arribar”. Tot i això, “ara mateix no tenim perspectives de poder començar el pròxim curs”. En relació a les possibles solucions, Solana va concretar que “els professors tenen el sou congelat des de fa dos anys i les quotes no és el moment de pujar-les, perquè hi ha gent que s’ha donat de baixa per aquesta mateixa qüestió”.

. Adéu a la formació musical?

Ricard Solana va recordar que davant d’aquesta situació “no es pot el comprar material necessari, ni pissarres ni altres materials que fan falta” i va concretar que ara es reuniran amb l’Ajuntament de Calaceit i després amb els pares, mares i alumnes per a trobar una solució en relació al futur de l’Escola de Música. Al respecte, Solana va apuntar que si no es troben solucions, l’escola podria arribar a tancar-se. Des de la Federació no van amagar el malestar amb la DGA i, sobretot, com s’han fet les coses i el termini en el que s’ha anunciat l’eliminació d’aquestes ajudes. A la possible desaparició de la formació musical al territori se li sumaria, a més, la destrucció de llocs de treball.

Més informació: | |