Les mil i una cultures en la V edició del Mercat del Món

comarquesnord.cat . Valljunquera . dilluns, 19 de novembre de 2012 .
Etiquetes:

El pavelló municipal de Valljunquera va albergar el passat diumenge 18 de novembre la V edició del Mercat del Món que com en anteriors ocasions va donar a conèixer les diferents cultures que conviuen al Matarranya. La cita, organitzada pel Departament de Joventut de la Comarca del Matarranya, va fer que molts veïns del territori, sobretot famílies i joves, s’acostessin fins Valljunquera convertint aquesta edició en una de les més participatives de les fetes fins al moment. “Va vindre molta gent. La veritat és que no ens ho esperàvem, i més amb el mal temps que va fer durant tot el dia”, va afirmar Núria Gasulla, tècnica de joventut de la Comarca del Matarranya.

Durant la jornada, que es va iniciar a les onze del matí i va concloure a les set de la tarda, els assistents van poder gaudir de tot tipus de mostres i activitats que els van permetre conèixer millor les tradicions, la gastronomia i fins i tot la roba dels països d’origen d’alguns dels seus veïns.

. Activitats de moltes maneres

Tallers, projeccions, titelles, manualitats, dansa … Els visitants que van anar fins a Valljunquera van gaudir de tot tipus d’activitats realitzades per persones de diferents països d’origen amb les que es pretenia fomentar el coneixement d’altres cultures. “El principal objectiu és fomentar el coneixement d’aquests” nous veïns” que tenim. El Mercat del Món serveix perquè la gent pregunti i conegui millor altres cultures, i qui millor que persones d’aquestes cultures per explicar-les”, va mantindre Gasulla.

D’aquesta manera, els assistents van poder conèixer els joguets tradicionals russos a través d’un taller organitzat per membres de l’Associació Cultural Russa Arka, els contes tradicionals, música i balls de la zona dels Andes de la mà de l’Associació Raíces Andinas, descobrir els tatuatges de Henna, les trenes africanes o el menjar alemany gràcies als expositors muntats per diferents persones d’aquestes nacionalitats.

Però no només es van donar a conèixer aquestes cultures, sinó que en la jornada també es va presentar el curt “Descobrint Arenys” fet per l’Associació Cultural El Galeró, es va enregistrar un programa de ràdio (Vozcasters) dirigit per diverses antenes informatives del Matarranya, es van poder provar els aperitius elaborats per diferents associacions locals, va tindre lloc un espectacle de titelles i fins i tot es va presentar oficialment la III Mostra de Teatre del Matarranya “Aficiona’T”. A més, com en anteriors edicions, també
es va realitzar un concurs de dibuix dirigit especialment als més menuts.

. Il•lusió per continuar

La boira i la pluja, que va caure durant tot el dia al Matarranya no van impedir que molts veïns dels municipis matarranyencs s’animessin a participar en aquesta nova edició del Mercat del Món. No només això, sinó que “els expositors estaven molt contents perquè va ser molta la gent que va passar pels estands i fins els quals es van acabar els productes alimentaris que havien portat”, va explicar la tècnica de Joventut, que va afegir que “la veritat és que és una cosa molt positiva perquè posen molt d’esforç per participar i els costa molt de temps preparar-ho tot”. El reeixit desenvolupament d’aquest V Mercat del Món fa que des del Departament de Joventut s’afirmés que es pretén continuar amb la iniciativa i que ja es pensi en la pròxima edició.

Més informació: