S’inicia el mercat de la tòfona marcat per la poca qualitat i quantitat de producte

comarquesnord.cat . Morella . dilluns, 19 de novembre de 2012 .
Etiquetes:

El mercat de la tòfona ha arrancat amb poca força als Ports. Com a marca la tradició, a mitjans de novembre, es dóna el tret d’eixida a una nova campanya a Morella, que enguany compleix la seua 51a edició. De moment, el producte és de baixa qualitat i s’ha trobat molt poca. Sobre aquest tema, s’ha de puntualitzar que encara no han arribat les setmanes en les quals s’intensifica la cerca de tòfona per la zona. Les últimes precipitacions que han deixat xifres considerables en la comarca dificulten la recol·lecció d’aquest ‘or negre’. El divendres a la nit es va realitzar l’inici oficial en el mercat morellà i els preus van estar al voltant dels 100 euros el quilo “de moments són preus estimatius, esperant que esta setmana que comencem el mercat a França marqui per on poden oscil·lar les pròximes setmanes” indicava Jorge Membrado, un dels participants en el mercat i president del Consell Regulador de la Tòfona de Morella.

Aquests mercaders del segle XXI s’ajunten quasi a mitjanit, havent sopat, seguint el ritual de costum. Pesen la tòfona amb velles balances i marquen un preu. Però la campanya comença amb uns primers mercats “simbòlics” per la falta de producte assenyalava Membrado. En alguns casos, aquests primers dies es lliura la tòfona i s’acorda que es pagarà depenent de l’evolució del preu francés. El dijous també va haver-hi moviment en el mercat de Benassal, en el qual també va participar el morellà “la tòfona que es va veure no era massa bona”. De nou, s’espera una campanya “fluixa” però les recents pluges podrien incrementar la qualitat de les tòfones “pot ser una temporada amb poca quantitat, però confiem a aconseguir bons preus”. El mercat que es va tancar el març passat ho va fer de forma pèssima, una de les pitjors campanyes dels últims anys.

Les anomalies meteorològiques, amb la sequera patida a l’estiu, al costat de les temperatures altes fins a principis d’octubre, tampoc són bons aliats per a millorar la situació en la qual no s’espera que cresca tanta quantitat com en altres ocasions. La pluja arreplegada en el mes de novembre podrà contribuir a millorar el producte i la seua aroma, però no ajuden a incrementar la producció. Les gelades que es preveuen en les pròximes setmanes també dificultarien l’aparició del tubercle, encara que en aquesta època de l’any serà quan es potencie la cerca de la tòfona. Per tant, les expectatives “no són massa bones, encara que en altres zones podria anar millor, no serà fins a desembre quan es fixe el preu que tindrà el producte ” afegia Membrado.

Fins a fa no massa anys el mercat de tòfona en fresc a Espanya era pràcticament anecdòtic. No obstant açò, la implantació d’aquest preuat fong en les cuines més prestigioses del país ha provocat la progressiva implantació de l’ús de la tòfona com un element de referència per als millors cuines. De fet, Espanya és un dels principals productors d’aquest tubercle a nivell mundial, arribant a comercialitzar fins al 50% de la qual es consumeix anualment. Molts la coneixen com el “or negre”, per la seua recol·lecció i el seu elevat preu que ha aconseguit en les últimes temporades preus d’uns 800 euros el quilo. Malgrat la regressió que ha patit la producció de les truferes naturals, la tòfona continua aportant uns recursos importants a la zona, tant per la venda del producte com per la seua aportació a la rica gastronomia de la comarca.

Més informació: