Morella organitza una jornada informativa sobre fracking i investigació d’extracció d’hidrocarburs

comarquesnord.cat . Morella . dimarts, 20 de novembre de 2012 . 1 comentari
Etiquetes: , , ,

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha anunciat aquest dimarts en el seu Twitter personal i en el Facebook que el consistori morellà i l’Aplec dels Ports treballen en l’organització d’una jornada sobre la tècnica de fractura hidràulica (fracking), que s’utilitza per a realitzar prospeccions petrolíferes. Cal recordar que este mètode és el que pretén utilitzar l’empresa Montero Energy en les zones dels Ports, Maestrat i Maestrazgo, en la seua cerca d’hidrocarburs. Així, la conferència tindrà lloc el 29 de desembre i la realitzaran Xavier Querol i Ramón Salas, geòlegs de gran prestigi.

El morellà Xavier Querol és professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques de l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA). En 2009 va aconseguir el premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Ha dirigit 22 tesis doctorals i ha escrit més de 300 articles en revistes científiques. Per la seua banda, Salas també és doctor i ha dirigit diferents tesi sobre l’origen i composició de materials i sediments de distintes zones, com per exemple, els de la conca del Maestrazgo.

. Consell del Medi Ambient

En relació a este tema, també cal destacar que aquest dimecres es crearà el Consell de Medi Ambient, que pretén analitzar les conseqüències que es podrien derivar de l’ús del fracking en les comarques explotades. A més, en esta reunió també s’abordaran altres qüestions importants per al municipi, com reciclatge, escombreries i altres qüestions relatives al medi ambient. Tant en estes reunions com en la jornada informativa es prosseguix amb l’objectiu que els veïns i veïnes de Morella coneguen quins beneficis i perjuís podria ocasionar l’ús d’este mètode d’extracció d’hidrocarburs.

Cal recordar que l’Ajuntament de Morella ha sigut el primer consistori que s’ha posicionat en contra de l’ús del fracking, amb l’acord de la sessió plenària de fa dues setmanes. En aquell, s’exigia a la Conselleria de Medi Ambient una moratòria en estos permisos concedits a la multinacional canadenca, fins que la Unió Europea emeta un posicionament comú sobre l’ús d’esta tècnica. La passada setmana, el Consell Agrari també va recolzar esta petició i va mostrar preocupació per la possible contaminació dels aqüífers i la massiva utilització d’aigua que es requerix per a estes prospeccions. Per això, els membres d’este òrgan municipal es van posicionar en contra del fracking, a l’entendre també que en altres zones en què s’ha empleat esta tècnica, s’ha perjudicat les explotacions agropecuàries.

El regidor de medi ambient, Rafa Pallarés, afirma que “l’Ajuntament de Morella ja s’ha posicionat en contra d’este projecte pels dubtes que presenta el projecte, en quant a impacte econòmic i, sobretot, conseqüències mediambientals”. No obstant això, afirma que “les jornades informatives i les reunions dels distints Consells, així com la creació del de Medi Ambient, pretén que els sectors més afectats pel fracking i, la població en general, coneguen en què consistix esta tècnica i les seues possibles conseqüències, perquè realitzen el seu posicionament”. En este sentit, afegia que “el moment de posicionar-se a favor o en contra del fracking és ara, perquè és quan el projecte està en exposició pública i, quan es pot al·legar”. I, també lamentava “l’opacitat que hi ha en este projecte, perquè l’empresa que ha sol·licitat els permisos està oferint una informació sesgada i la Conselleria està actuant d’esquena als municipis, sense comptar amb nosaltres ni sense deixar-nos possibilitat de decidir”.

Més informació: | | |

1 comentari

  1. Aquest dissabte dia 24 a Cinctorres.

    Fracking – Xerrada Extracció d’hidrocarburs a les comarques de Castelló

    El dissabte, dia 24 de novembre a les 19 hores al Saló de l’Ajuntament tindrà lloc una xerrada informativa sobre el FRACKING – extracció d’hidrocarburs a les comarques de Castelló, a càrrec de Maite Guardiola, enginyera geòloga i doctora en Hidrologia.