Morella critica que l’AVEN es quede amb el 10% del Fons de Compensació del Pla Eòlic

comarquesnord.cat . València . dimecres, 21 de novembre de 2012 .
Etiquetes:

L’Ajuntament de Morella, per mitjà del tinent d’alcalde i regidor d’hisenda Amadeu Bordàs, ha criticat que l’Agència Valenciana d’Energia (AVEN) es quede amb un 10% del Fons de Compensació del Pla Eòlic de cada zona. Açò suposa que els municipis de la comarca dels Ports rebran un total de 100.000 euros menys que en les assignacions d’altres anualitats.

Bordàs afirma que “és lamentable que l’AVEN s’apropie d’un 10% de les compensacions que li corresponen a cada un dels ajuntaments de la comarca”. A més, explica que “els municipis reben una quantitat compensatòria en funció del nombre d’aerogeneradors que tenen en el seu terme i de les afeccions mediambientals, per la qual cosa no té cap lògica que els diners dels municipis se’ls quede l’AVEN”.

Cal recordar que l’AVEN és l’ens que gestiona estos fons eòlics, mentres que en altres comunitats autònomes són els propis ajuntaments els que reben les compensacions directament. Per això, el regidor apunta que “esta nova mesura és una altra forma de finançament de la Generalitat a costa dels diners dels ajuntaments”.

Així mateix, l’edil d’hisenda també ha criticat l’actitud de la Generalitat Valenciana, que ha aprovat “per la porta de darrere” esta mesura que afecta el territori. En concret, es va aprovar en la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos. Per a Bordàs, “els ajuntaments haurien de comptar molt més en les decisions de la Generalitat Valenciana que els afecten i, no obstant això, l’administració valenciana, amb esta decisió, torna a actuar d’esquenes als municipis”.

. Pressupostos de la Generalitat

Bordàs ha fet una valoració “negativa” dels comptes de la Generalitat per a l’exercici 2013, ja que assegura que “el 10% que es queda l’AVEN i uns pressupostos que no destinen ni un euro a la comarca dels Ports perjudicaran les necessitats dels municipis de la comarca i no generaran ocupació”. Per això, l’edil apunta que “els Pressupostos de la Generalitat haurien de prioritzar el pagament del deute amb tots els col·lectius i ajuntaments i la creació d’ocupació. No obstant això, estos pressupostos no oferixen solucions als impagaments de col·lectius tan importants com les residències, farmacèutics, escoles de música, ajuntaments… i no crearan nous llocs laborals”.

Més informació: