El Parlament Europeu rebutja la moratòria del fracking demanant “cautela”

comarquesnord.cat . Estrasburg . dimecres, 21 de novembre de 2012 .
Etiquetes: , , ,

El Parlament Europeu ha rebutjat una proposta que plantejava instar els Estats membres a no autoritzar noves prospeccions d’hidrocarburs amb la tècnica de la fractura hidràulica o fracking. En canvi, va aprovar una resolució en què demana als països que actuen amb cautela fins que es realitze una anàlisi exhaustiva sobre la necessitat o no de modificacions legislatives en la matèria, donat el risc ambiental. El ple de l’Europarlament va sotmetre a votació ambdós informes de les comissions d’Indústria i Medi Ambient sobre l’extracció de gas i petroli, per a la qual s’utilitza el controvertit mètode de la fracturació hidràulica. El PP Europei va votar en contra de la moratòria. Es tracta d’un assumpte que toca de ple a la província de Castelló després que la multinacional canadenca Montero Energy sol·licitara investigar els recursos existents en una extensa àrea que abasta 40 municipis del nord d’Els Ports i l’Alt Maestrat. La decisió del Parlament Europeu dóna llibertat als diferents estats a permetre o no el fracking.

Des del PSPV, la diputada socialista en el Parlament Europeu, la valenciana Josefa Andrés, demanava abans de la votació que s’establira “una moratòria per al fracking davant la falta de garanties científiques i ambientals suficients que garantisquen la compatibilitat d’aquesta activitat amb la preservació del medi ambient i la salut”. En aquest sentit, explicavat que existeix una “gran controvèrsia” en la comunitat internacional sobre aquesta tècnica d’extracció de gasos d’esquist i, per tant, davant “els dubtes de la comunitat científica i les contradiccions sobre la seguretat d’aquesta tècnica i els seus possibles perills per al medi ambient i la salut” els socialistes consideren que “el més adequat és aplicar la precaució i actuar amb cautela”.

Els socialistes han instat als comissaris d’Energia, Indústria i Medi ambient a “treballar conjuntament en l’elaboració d’un informe exhaustiu sobre els possibles riscos que per a la salut i el medi ambient pot tenir l’explotació d’hidrocarburs mitjançant la fractura hidràulica” i, al mateix temps, “també s’estudie la regulació existent en altres països del nostre entorn”. Finalment, Andrés ha demanat a la comissió que “impulse l’establiment d’una normativa comuna sobre la fractura hidràulica en la Unió Europea que atenga al seu potencial perill extremant els requisits de protecció de la salut i mediambientals”.

. Xerrades a Morella i Cinctorres

Per altra banda, un conjunt de municipis dels Ports ha iniciat una campanya informativa per donar a conèixer els efectes del Fracking mitjançant xerrades d’experts. L’interès de Montero Energy per buscar hidrocarburs a la zona ha generat gran expectació, però també consciència pels possibles efectes adversos d’una de les tècniques d’extracció que en principi utilitzarien. Morella ha anunciat la celebració d’una trobada amb l’expert morellà Xavier Querol, i amb Ramón Sales, dos geòlegs de gran prestigi. L’activitat la proposa el consistori el proper 29 de desembre, al costat de la Comissió del Aplec dels Ports, que ja va indicar que un dels temes que desenvoluparia seria la problemàtica del Fracking. L’ajuntament de Morella va ser el primer a posicionar-se contra d’esta tècnica amb els vots a favor del PSPV i l’abstenció del PP.

Cinctorres ha organitzat una xerrada este dissabte, al costat de la plataforma anti-fracking comarques de Castelló, que impartirà la hidrogeòloga, Maite Guardiola, veïna de la localitat a les 19 hores al Saló de Plens de l’ajuntament. A més, una comissió formada per tots els grups polítics representats a l’Ajuntament de Vilafranca ha decidit que la població rebutjarà les prospeccions petrolíferes i de gas mitjançant este mètode de la fractura hidràulica. També acordarien realitzar un acte informatiu a la població l’1 de desembre, crear un espai en la pàgina web on es pengen els documents i vídeos informatius respecte a esta tècnica i formular al · legacions abans del 28 de novembre davant la Conselleria d’Indústria, rebutjant els permisos que impliquen el mètode de fractura hidràulica.

Més informació: | | |