El Ministeri concedeix 270.000 euros al 100% a La Freixneda per a finalitzar el seu polígon

comarquesnord.cat . La Freixneda . divendres, 23 de novembre de 2012 .

El Ministeri d’Indústria ha concedit al municipi de La Freixneda 270.000 euros del Pla Reindus, uns ajuts al 100 per cent que li permetran seguir treballant en el projecte de construcció i finalització del seu polígon industrial. Aquesta aportació econòmica servirà per a finalitzar obres encara pendents de la primera fase, com són l’asfaltat de carrers o voreres o la instal•lació de l’enllumenat públic. En el ple extraordinari que es va celebrar el passat 23 de novembre, l’Ajuntament de La Freixneda va aprovar tant les condicions com les separates que surten a concurs, amb els vots a favor de PAR i PSOE i l’abstenció del PP.

Segons va explicar l’alcalde de La Freixneda, Javier Adell (PSOE), “ha estat una satisfacció i una gran sorpresa. Vam demanar les ajudes i no sabíem si arribarien. I ara tenim 270.000 euros que seran idonis per al projecte del polígon industrial”. Adell va explicar que a través del ple extraordinari “s’han aprovat les condicions i les separates”, i una vegada creada la mesa de contractació i la recepció de projectes, es podran adjudicar les obres. Així mateix, Adell va recordar que “queda molt per fer al polígon”, i tot i que el lliurament de l’obra està prevista per al pròxim 31 de desembre, si no s’arribés “demanaríem una pròrroga”.

. Acabar el polígon

Des del PAR, la regidora Ana Marta Romeo va subratllar que l’actual equip de govern pretén acabar una infraestructura molt important per al desenvolupament econòmic de La Freixneda i el Partit Popular (PP) havia estat incapaç d’acabar tot i haver rebut quantioses subvencions. A més va afirmar que l’abstenció dels membres del grup Popular en el ple demostra la manca de responsabilitat d’aquests i el nul compromís dels regidors populars en una infraestructura fonamental pel futur de la nostra població.

Des del PP, que es va abstenir en la votació, el regidor José Luis del Valle-Iturriaga va dir que “ens hem abstingut perquè hem vingut al ple sense tindre informació”, i va afegir que “hem de preguntar a ple coses bàsiques que hem de votar per la falta d’informació, i això és una manifestació en contra de la forma en la qual estem sent portats per l’ajuntament”. El regidor Del Valle-Iturriaga va concretar que “en un tema tan important hem mantingut entrevistes del major nivell polític “perquè el projecte seguís endavant”.

Les retencions d’Hisenda

A més de les opinions expressades en el ple extraordinari, l’equip de govern també va fer pública una nota de premsa en la afirmen que l’anterior equip de govern “no va justificar haver-se gastat al polígon el pressupost que va remetre al Ministeri d’Indústria (444.033 euros) i no va fer la diligent reserva i guarda dels diners no invertit, veient-se obligat a tornar al Ministeri d’Hisenda la quantia de 189.254 euros a través de la retenció del 50% dels ingressos corrents per la participació en tributs de l’Estat durant els propers cinc anys, uns 38.000 euros anuals”.

Així mateix, en el document també es manté que “hi ha un mínim de 140.000 euros ingressats per l’Ajuntament en concepte de subvenció que no s’han invertit en el polígon i la destinació dels quals desconeix”. Finalment, el text fet públic pel els regidors del PSOE i el PAR exposa que respecte a la gestió administrativa del polígon cal assenyalar que “no consta expedient algun d’adjudicació de les obres ni les seues corresponents fases, ni certificació de cap obra del director o redactor del projecte d’urbanització.

De fet, s’ha hagut de requerir còpia a l’Institut Aragonès de Foment dels expedients de subvenció per a poder accedir a la informació” i que “es van efectuar unes adjudicacions i reserves de parcel•les de forma irregular i sense subjecció al procediment que marca la legislació, i, per tant, nul•les de ple dret; es van adjudicar, es van reservar i es va permetre la construcció de dos edificacions sense tindre aprovat el pla parcial i sense tindre finalitzat el projecte d’urbanització”.