Geòlegs alerten del perill d’utilitzar el fracking en aquesta terra

comarquesnord.cat . Morella . dissabte, 24 de novembre de 2012 .
Etiquetes: , , ,

La demanda d’informació per part dels veïns i Ajuntaments al voltant de la fractura hidràulica ha provocat que proliferen les xarrades informatives al respecte en els diferents pobles dels Ports. Des de que el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana publicara la demanda d’investigació per explotació d’hidrocarburs de l’empresa Montero Energy, la paraula fracking, de la que pocs havíem sentit parlar, està en boca de molts.

Aquest dissabte Cinctorres va acollir una xarrada on la geòloga i hidròloga, Maite Guardiola, va parlar dels perills ací d’aquesta tècnica extractiva. En realitat, afirmava, que aquest sistema, que resulta molt rentable per a les empreses, no és innòcua a cap indret. Sempre hi han afeccions al territori. No obstant, en llocs on les capes son impermeables o no tenen pous d’aigua a prop, tal vegada els problemes no siguen tant greus. No és el cas de la nostra comarca. La geòloga va recalcar que en aquest territori la fractura hidràulica seria com injectar productes químics a l’aigua que consumim nosaltres i molta altra gent. I és que l’aqüífer del Maestrat es troba precisament just per sobre d’on volen portar a terme aquesta pràctica.

D’aquest aqüífer regional se’n coneix prou per que és tant gran que la seva importància és molta. És un dels aqüífers més importants del Mediterrani per extensió i per la quantitat d’aigua que recull. Naix al nord-oest de Morella, al terme de Villores, des d’allí s’estén per 2.400 quilòmetres quadrats de territori subterrani fins que arriba a la mar. Cada any aboca davant el litoral entre 80 i 90 hectòmetres cúbics d’aigua entre les costes de Peníscola i Torreblanca, des de la serra d’Irta fins al Prat, unes aportacions hídriques que regulen la salinitat de la mar, garanteixen la continuïtat del cicle integral de l’aigua i aporten aliment a la fauna marina.

Un aqüífer és com una gran esponja xopa, en què l’aigua de pluja s’infiltra en la terra a través dels porus de les roques calcàries. Des de fa 35 anys l’Institut Geològic i Miner fa un seguiment de l’aqüífer, el treball ha permés elaborar un mapa detallat d’este gegant del Maestrat. Les roques calcàries que el protegeixen no són per a res impermeables, i la seva contaminació si s’utilitzara la fractura hidràulica seria més que probable.

Sols per açò, caldria pensar-ho molt be abans de deixar avançar el projecte, per que un cop obtingut el permís d’investigació, el d’explotació seria molt més difícil d’aturar, afegia Guardiola.

Més informació: | | |