BioRáfales, empresa especialitzada amb l’agricultura ecològica i el producte de la terra

comarquesnord.cat . Ràfels . dimecres, 28 de novembre de 2012 .
Etiquetes:

BioRáfales és, sens dubte, una de les empreses especialitzades en productes ecològics més conegudes del territori. Assentada entre La Portellada i Ràfels, és una empresa que treballa amb l’oliva i l’ametlla i els seus derivats, com ara olives d’aigua, l’oli ecològic, les ametlles torrades, ametlles ronyoses o guirlatxes. Un projecte que va nàixer ara fa dotze anys, quan va aparèixer la necessitat de cobrir un mercat que requeria d’aquests productes ecològics cada cop més demanats entre la societat.

Víctor Vidal, de BioRáfales, explica que “quan el concepte de producte ecològic es va començar a remoure per les terres del Matarranya i el Baix Aragó” primer de tot es va gestar una entitat encara existent de productors com és APROEBA. Vidal recorda que “un producte ecològic és aquell que no ha estat en contacte amb productes químics en el seu procés de producció i manipulació”, mentre que un producte es considera “ecològic quan té un certificat i un segell que l’acompanya”. I arribar on s’ha arribat ha portat el seu temps, esforç i treball.

“El projecte no es va consagrar fins l’any 2008” i darrere ha hagut “una gran inversió” de tot tipus. Al principi “subministràvem i veníem les matèries primeres, on tot acabava a exportació”. Però d’aquests sistemes comercials es van apartar i ara “venem de forma directa al consumidor i a les tendes o mercats especialitzats”. De fet, en algunes ciutats com Saragossa “hi ha moltes ganes d’adquirir i comprar aquests productes”, diu Vidal, “i inclús s’ha instaurat un mercat ecològic on participen productors i elaboradors” com són ells.

. Salt a la xocolata

En relació als productes que treballa BioRáfales, Víctor Vidal concreta que “treballem sobretot l’olivera i l’ametller”. Per tant, “fem olives d’aigua, oli i també el paté d’oliva, així com també un producte com és l’oli amb safrà, que té un condiment aromàtic molt espectacular”. A la vegada, l’empresa treballa amb “les ametlles torrades, les normals i els guirlatxes. I ara estem preparant la certificació de la xocolata amb ametlles”. La companyia també treballa amb productes que “no són de la nostra terra com l’avellana” i properament buscaran obrir mercat amb nous i festucs.

Vidal recorda el paper que va tindre en el seu dia el Grup d’Acció Local Baix Aragó – Matarranya. “Fer agricultura ecològica és un canvi de mentalitat molt gran”. I per això van estar “dos anys continuats amb cursos de formació per a adaptar les nostres finques i el nostre cap al nou sistema de conreu”.

Més informació: