L’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya arreglarà el tram de muralla caigut

comarquesnord.cat . Morella . dijous, 29 de novembre de 2012 .
Etiquetes: ,

El Ministeri d’Educació, Cultura i Esport va aprovar el dimecres l’adjudicació de les obres d’emergència en les muralles del Castell de Morella. Les actuacions tenen un cost estimat de 441.000 euros i començaran immediatament, una vegada redactat i aprovat el pla de seguretat. L’ajuntament de Morella ja va aprovar fa unes setmanes la llicènca d’obres per començar quan abans millor, però diferents tràmits entre conselleria i el Ministeri han endarerit l’inici. Després d’esta aprovació, pareix que començaran en breu.

La zona on s’escometrà la intervenció està situada entre la Torre del Pantó i la Porta Ferrisa, a la part alta del conegut Prat de l’Alameda. Un fort temporal a finals d’agost de pluja i vent va produir la caiguda d’un tram de muralla d’uns 10 metres d’amplària, així com despreniments i esquerdes en les zones adjacents. Des del consistori van reclamar la suma d’esforços de les administracions implicades amb la finalitat de restablir l’estructura de la paret com més prompte millor.

L’actuació és responsabilitat del Ministeri de Cultura, com a propietari, i del consistori, com a encarregat des de 2007 de la gestió d’aquest monument que va ser declarat Bé d’Interès Cultural (BIC). La intervenció serà a càrrec de l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE). Inclourà la realització d’un estudi geològic del terreny, el seguiment arqueològic paral·lel al desenrunament i moviments de terres, la preparació de seccions de mur existents, la consolidació i restauració del tram esfondrat i l’establiment del sistema d’evacuació d’aigües i del corresponent drenatge, tal com destacaven fonts de la Subdelegació del Govern.

Des del dia en què es va produir el succés, les zones que limiten on està el llenç caigut estan amb valles de seguretat. Tant a la part alta del Prat, com al Castell. Les actuacions són necessàries, cercant evitar nous lliscaments de la muralla, ja que aquests se solen produir amb les inclemències meteorològiques. La baixada del mercuri i l’arribada de les primeres tempestes de neu unides al fort vent dels darrers dies són factors que porten risc a esta situació. Les muralles del Castell de Morella van ser declarades Monument Històric Artístic el 3 de juny de 1931.

Més informació: |