El ‘fracking’ aixeca expectació amb més de 150 persones en un debat a Vilafranca

comarquesnord.cat . Vilafranca . dissabte, 1 de desembre de 2012 .
Etiquetes: ,

El Saló d’Actes de la Casa Social de Vilafranca es convertia en l’escenari d’una multitudinària conferència per abordar les problemàtiques del ‘Fracking’, tècnica de fractura hidràulica a les entranyes de la terra per tal d’obtenir hidrocarburs i les importants conseqüències que podria tindre al subsòl, al medi ambient i també per a la salut de les persones. Una xerrada organitzada per l’Ajuntament de Vilafranca i que comptava amb la presència de José Luis Simón, Catedràtic de Geologia de la Universitat de Saragossa i de Ignacio Morell, Catedràtic d’Hidrogeologia de la Universitat Jaume I de Castelló.

Més de 150 persones es donaven cita al Saló d’Actes de la Casa Social, entre ells, representants polítics de molts Ajuntaments de municipis de les comarques de Els Ports, Alt Maestrat, Baix Maestrat i Maestrazgo de Terol i molts veïns de la zona. Es comptava amb representants dels Ajuntaments de Vilafranca, Castellfort, Benassal, Portell, Cantavieja, Xert, Morella, Forcall, La Iglesuela del Cid, La Mata o Ares del Maestrat.

A la conferència, el Catedràtic José Luis Simón explicaria molts detalls al voltant de la fractura hidràulica i de les greus conseqüències que poden afectar al subsòl, als aqüífers, a l’aire i a les pròpies persones, amb un bon grapat de substàncies cancerígenes que s’introdueixen a les roques per provocar el ‘fracking’. Més de 600 substàncies químiques, moltes d’elles desconegudes s’utilitzen per dur endavant aquesta pràctica. Simón, que ja participava en una xerrada a Xert fa unes setmanes, agraïa a l’Ajuntament de Vilafranca la seua presència en aquest acte.

Per la seua banda, Ignacio Morell, Catedràtic de Hidrogeologia de la Universitat Jaume I de Castelló, centraria el gruix de la seua intervenció en la important contaminació que pot produir, donada la proximitat d’aqüífers de considerable potencial. Un d’ells és l’aqüífer del Maestrat, que abasteix d’aigua a a la majoria dels municipis de la part nord de la província de Castelló. Morell va ser crític amb el plantejament de l’empresa promotora que indica que entre la desconnexió de la roca on operen amb el fracking i els aqüífers hi ha una distància de 1.000 o 2.000 metres, assenyalant que la realitat no es eixa i de que no poden donar cap garantia donades les característiques geològiques de la zona.

Al posterior debat després de les intervencions dels ponents, intervindria l’Alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, que a més faria una introducció inicial de presentació dels ponents i faria una crida a la unitat entre territoris per a que no s’autoritzen els permisos de prospecció. També intervindria l’Alcalde de Cantavieja, Ricardo Altabás, apuntant la seua oposició a la fractura hidràulica, a l’igual que ho faria Santiago Pérez, Alcalde de Forcall o el Regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilafranca, Xavier Prats.

Com a gran conclusió final de l’acte cal destacar que la xerrada a Vilafranca significa la base d’una oposició conjunta de les comarques de Terol i Castelló contra la tècnica del ‘fracking’.

Més informació: |